Je kan Fortnite nu eindelijk downloaden via de Google Play Store

De razend populaire game Fortnite is nu ook te downloaden via de Google Play Store. Ervoor kon je de app al downloaden op Android-toestellen, maar dan moest dat via de website van Epic Games, de maker van Fortnite.

Epic Games en Google vechten al enige tijd een verbeten strijd uit die nu door Google gewonnen lijkt. De inzet van die strijd is, uiteraard, geld. Google houdt namelijk zelf maar liefst 30 procent van het geld dat besteed wordt aan in-app aankopen bij applicaties die gedownload zijn via hun Play Store.

Als je weet dat Fortnite op iOS op een jaar tijd zo’n 500 miljoen euro opbracht, kan je ervan uitgaan dat dat ook bij Android om een gigantisch bedrag zou gaan. Epic Games wilde daarom liever de volle 100 procent voor zichzelf houden en besloot de officiële Play Store te omzeilen.

Third-party apps

Na 18 maanden komt het nu noodgedwongen terug op die strategie. Het probleem is dat Google het steeds moeilijker maakt om apps te gebruiken die niet via hun Play Store zijn gedownload, de zogenaamde third-party apps. Gebruikers krijgen onder andere voortdurend pop-ups te zien die hen waarschuwen voor beveiligingsrisico’s.

Ondanks de toegift, hoopt Epic Games-CEO Tim Sweeney nog altijd dat Google zijn beleid aanpast. Volgens hem is de verdeling 30-70 namelijk niet in verhouding met de kosten die beide partijen hebben. “We hopen dat Google in de toekomst zijn beleid zal herzien zodat developers eerlijk kunnen concurreren”, zegt hij daarover.

Geen uitzondering

Eerder probeerde Sweeney al een uitzondering te krijgen van Google. Toen noemde hij de commissie van 30 procent illegaal omdat Android een marktaandeel heeft dat groter is dan 50 procent. Google wees dat verzoek af. Overigens is Fortnite wel van bij het begin gewoon te downloaden in de App Store van Apple. Bij iOS is het namelijk zo goed als onmogelijk om die te omzeilen met third-party apps.

Meer
Lees meer...