Franse minderjarigen moeten voortaan toestemming aan ouders vragen om op Facebook te mogen, maar hoe gaan ze dat controleren?

Franse minderjarigen moeten voortaan toestemming aan ouders vragen om op Facebook te mogen, maar hoe gaan ze dat controleren?

In Frankrijk krijgen voortaan enkel meerderjarigen directe toegang tot Facebook. Kinderen onder de zestien moeten voortaan aan hun ouders toestemming vragen voor ze een eigen profiel mogen aanmaken. Dat wetsvoorstel werd eerder deze week door de Franse ministerraad goedgekeurd. Maar hoe kan je in godsnaam op Facebook bewijzen dat je toestemming hebt gekregen van je ouders?

Voortaan moeten kinderen onder de zestien in Frankrijk toestemming aan hun ouders vragen als ze actief willen worden op Facebook. Dat schrijft de Franse krant Le Figaro. De maatregel past in een breder plan van de Franse regering om de privacy van internetgebruikers beter te beschermen.

“Lid worden van Facebook zal toestemming van de ouders vereisen voor iedereen onder de zestien jaar”, zegt Frans minister van Justitie Nicole Belloubet (PS). Juridisch gezien kan alleen een volwassene toestemming geven aan een bedrijf voor het gebruik van de gegevens van de kinderen. Dat komt in de nieuwe wet te staan.

Amper te controleren

Hoe kan er gecontroleerd worden of de kinderen effectief op Facebook mogen? Het antwoord is simpel: niet. Belloubet laat weten dat jongeren, die in Frankrijk op Facebook gaan, binnenkort kunnen aanvinken dat ouders of voogden hun goedkeuring hebben gegeven.

Voorlopig zijn er nog geen methodes bekend om daar controles op uit te voeren. Ouders kunnen natuurlijk altijd de geschiedenis van de browser checken, maar minderjarigen kunnen de lijst met bezochte websites steeds verwijderen of gewoon in incognito-modus surfen.

De maatregel zal hoe dan ook nog een stevig debat opleveren in het Franse parlement en in Franse gezinnen. Eerder beslisten de Fransen ook om vanaf september 2018 smartphones te bannen in scholen.

Gesponsorde artikelen