‘Freddi Fish’, ‘Putt-Putt’ en ‘Pajama Sam’ komen naar consoles: educatieve games met een nostalgisch kantje

Gameproducent Humongous Entertainment heeft bekendgemaakt dat hun klassieke kinderspelletjes uit de jaren ’90 dit jaar nog naar de consoles komen. Het gaat onder andere om Freddi Fish, Putt-Putt, Pajama Sam en Spy Fox. Maar hoe komt het eigenlijk dat we al zo lang geen nieuwe versies meer gezien hebben van bovenstaande reeksen?

Heel wat (ex-)gamers begonnen hun videospelcarrière met de educatieve producties Freddi Fish, Putt-Putt, Pajama Sam en Spy FoxFreddi Fish, het eerste spel uit 1994, werd een gigantisch succes. In alle games moest je je door verder te klikken in de kleurrijke, fantasierijke interface een weg banen door de surrealistische verhaallijn. 

Naast die point-and-click-structuur waren de games tot de nok gevuld met leerzame verrassingen, zoals liedjes en weetjes. Het ging over schoolvakken, zoals wiskunde en taal, maar ook over creatief nadenken, samenwerken en puzzels oplossen.

15 miljoen keer verkocht

Kortom, het productiehuis Humongous Entertainment had een gat in de markt gevonden. Het bedrijf pakt er maar al te graag mee uit dat het 400 awards op haar naam heeft staan en dat er meer dan vijftien miljoen exemplaren van hun games over de toonbank gingen, wat in die tijd enorm veel was.

Na het begin van de jaren 2000 heeft Humongous amper nieuwe spelletjes op de markt gebracht, maar de 35 bestaande games zijn wel tegen betaling beschikbaar via Steam. Bovendien werden er van 18 van de spelletjes mobiele versies uitgebracht. Nu kondigt Humongous echter aan dat dit jaar nog meerdere van hun games naar consoles komen. Eerder werd Pajama Sam 1 al heruitgegeven op de Wii en voor iOS, maar daar komen nu wellicht PlayStation 4, Nintendo Switch en Xbox One bij.

Woelige financiële geschiedenis

Hoe kleurrijk de games zijn, zo duister is de financiële geschiedenis van Humongous Entertainment. Dat is wellicht ook de reden waarom er al zo lang geen nieuwe game meer verscheen van de producent. 

Humongous valt momenteel onder het moederbedrijf Tommo. Dat meldt onder meer persbureau Bloomberg. De gameproducent werd in 1992 opgericht en wist op te klimmen tot de hoogste regionen van de videogamewereld die toen nog in haar kinderschoenen stond. 

De kinderreeksen van Freddi Fish, Putt-Putt, Pajama Sam en Spy Fox verkochten als zoete broodjes, maar ‘serieuzere’ RTS-games zoals Total Annihilation werden door het grote publiek niet geslikt. In 1996 werd Humongous overgenomen door GT Interactive dat later Atari, Inc. en nog later Infogrames zou heten.

In 2000 probeerden de oprichters van Humongous Entertainment hun bedrijf nog terug te kopen van Infogrames, maar de periode waarin de verkoop zou doorgaan, was dezelfde als die van de dotcomcrisis.

Investeerders trokken zich daarom terug en Humongous bleef in externe handen. Atari ging in 2009 failliet en de game van Humongous werden overgenomen door Tommo, wat het nu vrij goed doet. Door op verschillende digitale kanalen games aan te bieden, waaronder Steam, GOG.com en mobiele opties.

Gesponsorde artikelen