Left Right
scrollTop top

‘Game of Thrones’: wie komt er op de IJzeren Troon terecht? Onze redactie voorspelt de winnaar


‘Game of Thrones’: wie komt er op de IJzeren Troon terecht? Onze redactie voorspelt de winnaar

‘Game of Thrones’: da’s in essentie een machtsstrijd op leven en dood, maar nadien moet er toch écht iemand op die IJzeren Troon terechtkomen. En het is natuurlijk heel duidelijk wie dat zal worden … dachten alle redacteurs op de newsmonkeyredactie. Jammer dat we er allemaal een ander idee over hadden. Wij zetten onze argumenten even op een rijtje: dit is wie er koning(in) van Westeros wordt. Als ze de volgende aflevering overleven tenminste. 

Sofie zegt: Jon Snow, the King in the North, is de gedoodverfde winnaar

HBO

Jon Snow, de man die Niets Weet en de voormalige Commander of the Night’s Watch, voormalige King in the North en voormalige zoon van Ned Stark is volgens mij de gedoodverfde King of Westeros. Aegon Targaryen, zoals we hem nu eigenlijk moeten noemen, is een cruciaal stuk van het verhaal, hij heeft de steun van een voorspelling én hij is de rechtmatige opvolger voor de IJzeren Troon. Daarnaast dwingt zijn verhaallijn hem bijna tot het koningschap, maar of hij daar zo blij mee zal zijn? Mijn geld staat op de Man Met De Meest Stuurse Uitdrukking.

Schrijver George R. R. Martin staat erom bekend dat hij massaal belangrijke personages afslacht, maar wie goed leest, snapt dat dat eigenlijk een illusie is. Jon Snow zou altijd blijven leven tot in de laatste pagina’s: hij woont op een muur van ijs, Daenerys heeft een draak a.k.a. vleesgeworden vuur en het boek heet A Song of Ice and Fire. Het staat dus in de sterren geschreven dat hij koning wordt, of Daenerys op de troon terechtkomt. Maar ik geloof heel hard dat het Jon wordt, want die sterren mag je letterlijk nemen.

Na zo’n drie jaar schrijven over Game of Thrones, is het me intussen wel duidelijk dat Jon namelijk Azor Ahai is (die rode ster in de intro van Game of Thrones is een weggever). En zoals ik in dit stuk schrijf, is hij The Prince Who Was Promised, de man die een belangrijk stuk van zijn hart (Daenerys) moet opofferen in het belang van Westeros. Laat ons eerlijk zijn: Daenerys is het wiel niet echt aan het breken, zoals ze beloofd had, aan dit tempo zal ze meer mensen verbrand hebben dan haar vader, The Mad King.

Daarbij draait heel Jon/Aegons verhaallijn om verantwoordelijkheden die hij niet wil. Hij wou geen Lord Commander worden, hij werd het. King in the North? Niet op eigen initiatief. Ik blijf dus netjes wachten tot Jon gedwongen wordt om korte metten te maken met Daenerys en dan, omdat hij nou eenmaal Aegon Targaryen is, dik tegen zijn gedacht op de IJzeren Troon gaat zitten. Laat ons eerlijk zijn, het is zo dicht tegen een happy end als we gaan geraken. Driewerf hoera voor Aegon Targaryen, Seventh of his Name, King of the Andals and the First Men, Lord of the Seven Kingdoms, and Protector of the Realm!

Fien zegt: Gendry, de volgende bastaard die geen bastaard is

HBO

Game of Thrones zou Game of Thrones niet zijn, mocht niet bijna elk belangrijk personage een bastaardkind hebben. En dat was voor Robert Baratheon niet anders. De koning die met zijn dood de hele strijd om de troon in gang zette, had er een hele hoop. ‘Had’, want Joffrey organiseerde een klopjacht naar de onwettige kinderen van zijn “vader” in het begin van seizoen twee. Maar eentje kon aan het bloedbad ontsnappen: mijn grote held, mijn ultimate tv show crush, de beste smid in de Seven Kingdoms, Gendry.

Gendry is duidelijk een belangrijk personage voor George R. R. Martin. Terwijl die andere mensen (en andere wezens) aan de lopende band vermoordt of laat verdwijnen, overleefde Gendry zijn ‘boottochtje’ van een seizoen of vier. Ik ben duidelijk niet de enige die hem in de serie wil houden en het liefst van al nog in een belangrijke rol ook. Maar waarom is Gendry nu eigenlijk zo belangrijk? Waarom is hij de persoon die volgens mij op de Iron Throne terecht zal komen?

Eerst en vooral is Gendry de bastaardzoon van Robert Baratheon en daarmee ook zijn laatste levende kind, al is hij dat volgens de wet niet. Maar (ja, er is een maar!) misschien is hij helemaal geen bastaard. Misschien is zijn moeder wel Cersei en is hij het enige wettige kind van de gewezen koning Robert Baratheon. Niets is zeker natuurlijk, maar ik ben dat wel. Doorheen de serie zijn er namelijk verschillende kleine details die erop wijzen dat Gendry de zoon van Cersei is. Zo vertelt hij aan Ned Stark dat het enige dat hij zich over zijn moeder herinnert, is dat ze blond was (zie video). Later laat Cersei in een babbeltje met Cat Stark vallen dat ze een “dark-haired” kind verloor en nog later noemt de Red Lady Melissandre Gendry’s bloed dat van een koning. Toeval? Ik dacht het niet!

Gendry is niet zomaar een (niet-)bastaard. Hij is ook een smid en leerde alles van één van de beste smeden in King’s Landing. Die was ook één van de laatsten die wist hoe je Valyrian Steel moet smeden, en dat kan best handig zijn bij een oorlog tegen White Walkers, die je alleen met Valyrian Steel en Dragonglass kan doden. Wat ik nog opvallend vind? Gendry zat niet op de Iron Throne voor de reclameposters van het laatste Game of Thrones-seizoen. En ook bij de intro trek ik mijn wenkbrauwen op: de beelden veranderen om de vijf stappen, maar eindigen altijd met een hert op de troon. GENDRY FOR PRESIDENT. EUH. KING!

Matthias zegt: Cersei, de enige die het ‘game of thrones‘ begrijpt

HBO

Ik kan het hier hebben over het recht op de troon, over geschikt zijn om te heersen, maar cut the crap: dat doet er allemaal niet toe. Cersei heeft er een gewoonte van gemaakt om de regels te overtreden als dat betekende dat zij aan de macht zou blijven. Laat ons even eerlijk zijn: Cersei is de enige die ‘het spel’ begrijpt. En niet alleen dat, ze is ook de enige in heel Game of Thrones die er letterlijk alles voor over heeft om dat spel te winnen. Zij was het ook die de eerbare Ned Stark het spel al probeerde duidelijk te maken: “when you play the game of thrones, you either win or you die“. En voorlopig doet Cersei toch vooral dat eerste.

Om aan te tonen wie Cersei is en wat ze er allemaal voor over heeft, kan je enorm veel (en dan bedoelen we echt ééééénorm veel) voorbeelden aanhalen die perfect duidelijk maken wat ik bedoel. Maar geen beter voorbeeld dan wat er in het afgelopen seizoen gebeurde. Ze weet maar al te goed welke dreiging er uit het Noorden op hen af komt. Ze heeft de undead met haar eigen ogen gezien (zie ook de video). Iedere normale heerser zou op dat moment al z’n troepen richting Winterfell sturen. Stannis koos ervoor de Night’s Watch te redden, Daenerys verschoof haar aandacht van de Iron Throne naar de White Walkers. Maar Cersei niet. Want zij is geen normale heerser.

Cersei stuurde haar troepen niet naar het Noorden. Ze koos er niet voor om te vechten ‘for the living‘, zoals haar broer/lover het zo mooi zei. Want die ‘living‘ zijn voor haar het minste van haar zorgen. Neen, Cersei gebruikte die penibele situatie om haar greep op de Iron Throne alleen nog maar te versterken door niet alleen Jon en Daenerys te doublecrossen maar eigenlijk heel Westeros te verraden.

Cersei koos voor de Iron Throne en dus niet voor Westeros. De Night King mag van haar de hele mensheid uitroeien, als zij maar over de overblijfselen mag heersen. Cersei op de Iron Throne met een uitgemoord Westeros onder haar bewind, zeg nu zelf: passender kan het bitterzoete Game of Thrones toch niet eindigen?

Ulrike zegt: Sansa Stark, het naïeve meisje dat uitgroeide tot een intelligente en plichtbewuste vrouw

Game of Thrones

Toegegeven, Sansa is de ‘duts’ van de Starks. Ze is niet gestorven en weer tot leven gewekt, ze is niet de Three-Eyed Raven en ze is geen moordmachine. Maar Sansa heeft zich in de afgelopen seizoenen wel opgewerkt van een naïef en hulpeloos meisje tot een eigenwijze en vooral verstandige vrouw. En die intelligentie kan natuurlijk van pas komen als ze wil eindigen op de Iron Throne. Want laten we vooral niet vergeten dat Sansa (samen met Arya) Littlefinger te slim af was, de man die seizoenen lang iedereen om z’n vinger wond en altijd leek te krijgen wat hij wilde. Maar het was uiteindelijk Sansa die hem een stap voor was, wat zijn dood betekende.

Nog zo’n moment dat we niet mogen vergeten, is natuurlijk Sansa’s tussenkomst bij de Battle of the Bastards. Als Sansa toen niet bij de pinken was en Littlefinger niet had overtuigd om de Knights of the Vale in de strijd te gooien, had er zelfs geen Jon Snow meer geweest (voor de tweede keer). Het moment dat de Knights of the Vale op hun paarden komen aanstormen bezorgt mij alvast nog steeds kippenvel en het blijft een van de meest tekenende scènes uit de afgelopen seizoenen. Hoe onoverwinnelijk je jezelf ook voelt, zonder de juiste bondgenoten kom je er niet. En dat is een les die Sansa helemaal begrepen heeft.

Sansa gaat niet blindelings iedereen vertrouwen. Ze heeft in de afgelopen jaren geleerd dat iedereen vooral z’n eigen vel probeert te redden en daarvoor bereid is om over lijken te gaan. Dat zagen we ook al in het laatste seizoen. Sansa is wantrouwig tegenover Daenerys, en da’s natuurlijk niet zo vreemd. Daenerys stormt Winterfell binnen met haar twee draken, die natuurlijk al eens vaker iemand gebarbecued hebben. In diezelfde aflevering werd ook duidelijk dat Sansa een koningin zou zijn die geeft om haar volk. Net voor haar confrontatie met Daenerys, geeft Sansa aan dat ze de poorten wil openlaten voor alle mensen die nog willen schuilen in het kasteel van Winterfell. Dit is een heel veelzeggende scène omdat het duidelijk het contrast aantoont tussen Daenerys, die over lijken gaat om te bereiken wat ze wil, enerzijds en Sansa, die haar volk op de eerste plaats stelt, anderzijds.

Maar dan moet Sansa natuurlijk wel het einde van Game of Thrones halen. En daarvoor heeft ze als Lady of Winterfell goede papieren in handen. Zelf is ze natuurlijk niet de beste strijder, maar dat is in haar positie eigenlijk niet nodig. Ze wordt namelijk beschermd door de beste ridder van Westeros (ja, ik heb het over Ser Brienne of Tarth) en heeft ook haar killer sister Arya aan haar zijde. Sansa is de koningin die Westeros nodig heeft en hopelijk ook zal krijgen.

Florian zegt: Lord Varys, die stiekem zijn machtsgreep al jaren aan het plannen is

Game of Thrones

Het is Varys die er alles aan gedaan heeft om Daenerys Targaryen in leven te houden en hij heeft haar ook overtuigd om de Iron Throne op te eisen. Zo ligt hij aan de basis van de oorlog die nu al enige tijd heerst over Westeros. Dat komt hem goed uit, want zo heeft hij straks uitgeputte en dus veel zwakkere tegenstanders om mee af te rekenen. Hij heeft ook Lannisters tegen elkaar opgezet. En ervoor Tywin tegen Aerys. Die verdeel-en-heers tactiek legt hij in de show zelfs eens duidelijk en eerlijk uit: “Ik zal blijven peddelen, door sterke stormen, gevaarlijke getijden en vissen die elkaar opeten”. Waarbij hij met de ‘vissen’ duidelijk verwijst naar de grote huizen in Westeros.

Eén van de belangrijkste quotes uit Game of Thrones is natuurlijk “If you play the game of thrones, you win or you die …” Maar Varys is op dat vlak veilig, want hij zorgt er handig voor dat niemand doorheeft dat hij eigenlijk ook meespeelt aan ‘the game of thrones’, zodat hij ook kan blijven leven. Varys heeft al meermaals getoond dat hij meesterlijk plannetjes kan uitdokteren en mensen kan manipuleren.

Toen Varys gecastreerd werd door een magiër, was er een stem die antwoordde tijdens zijn gebeden. Fluisterde de stem dat hij ‘the prince who was promised’ was, Azor Ahai? En heeft Varys dat toen gehoord? Melisandre bevestigt in seizoen 7 alleszins dat het de Lord of Light was die tot hem sprak. Als hij die sorcerer eindelijk te pakken heeft, besluit hij zijn zogenaamde wraak niet te nemen. Het is namelijk door die man dat hij weet dat hij op de Iron Throne hoort te zitten. Die magiër had hem er toen dus speciaal uitgekozen om te castreren, het mocht niet eender wie zijn.

Varys heeft al laten weten dat hij niet geïnteresseerd is in seksuele pleziertjes, omdat verlangen mannen verwoest waardoor ze geen andere doelen kunnen stellen. Hij noemt zichzelf dus de ideale leider omdat hij geen seksuele verlangens heeft. Telkens als hij dus zegt dat hij enkel wil “what’s good for the realm“, verwijst hij naar zichzelf, degene die het beste zou doen als koning.

Varys zal dus ook geen kinderen hebben, waardoor de enige erfenis die hij kan nalaten een land in vrede is. Hij heeft ook al genoeg gezien dat dynastieën niet altijd de beste koningen opleveren (Mad King, Joffrey). Dat hij geen kinderen heeft als erfgenaam is dus helemaal niet erg. Hij werkt wel een eerlijk systeem uit zonder dictatoriale machtswellustige koningen … misschien zelfs democratie in Westeros?

En tot slot, waarom zou Varys anders nog leven dit seizoen en in Winterfell zijn? Zijn rol lijkt uitgespeeld en hij moeit zich in de eerste afleveringen ook bijna nergens mee. Maar … hij zal nog één rol krijgen, de belangrijkste.

Je kan Game of Thrones elke zondagnacht live kijken via Telenet Play.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…