Europese gasprijs neemt (eindelijk) een duik: hoe komt dat?

De prijs van Europees aardgas heeft de grootste duik sinds maart genomen. Dat komt voornamelijk omdat Duitsland zegt dat de gasvoorraad sneller opgevuld raakt dan gepland.

Nederlandse gasfutures – de referentieprijs voor gas in onze contreien  – op de maandmarkt verloren zo’n 20 procent van hun waarde, nadat ze vorige week met bijna 40 procent stegen. Een megawattuur (MWh) gas kost nu zo’n 280 euro, nog altijd meer dan het vijfvoudige tegenover een jaar geleden, maar al een scherpe daling tegenover het hoogtepunt van rond de 339 euro op 26 augustus. 

Ook de Duitse stroomprijzen zijn gedaald, nadat ze eerder deze maand een recordhoogte bereikten. Dat komt omdat de gasvoorraden sneller dan verwacht gevuld geraken. Twee weken terug liet Robert Habeck, minister van Economie, al weten dat het land de belangrijke mijlpaal van 75 procent al had behaald, twee weken eerder dan beoogd. Zondag zei de minister dat de voorraad volgende maand al voor 85 procent zou kunnen zijn gevuld, oorspronkelijk de doelstelling voor oktober. 

Onzekerheden over Nord Stream 

Niet enkel Duitsland doet het beter dan verwacht. In de gehele Europese Unie (EU) zou de voorraad momenteel 79 procent bedragen. Europese landen zoeken immers, sinds de import uit Rusland flink is afgenomen, andere oorden op om gas te verkrijgen. Zo importeerde Europa nu al een recordhoeveelheid gas uit de Verenigde Staten. Ook Afrikaanse landen worden steeds populairdere bestemmingen voor afnemers van gas. 

Toch is het continent nog sterk afhankelijk van Russisch aardgas. Als vergelding voor de Europese sancties tegen het land als gevolg van de invasie van Oekraïne, gebruikt Rusland gas ogenschijnlijk als wapen om druk te zetten op het continent. Deze zomer verlaagde het land al meermaals de hoeveelheid gas die door de pijpleiding Nord Stream 1 werd vervoerd, eerst naar 40 procent van de capaciteit en daarna naar 20 procent. Rusland beweert dat technische problemen daar de oorzaak van zijn.

Gaskraan dicht?

De angst heerst nu dat het land de gastoevoer volledig zal afsluiten. Vanaf 31 augustus zal Rusland Nord Stream 1 immers weer voor drie dagen sluiten om onderhoudswerken uit te voeren. Sommige analisten zijn echter bang dat het de gaskraan niet opnieuw zal geopend worden nadat die werken zijn gedaan.

Zelfs als Duitsland zijn doel van 95 procent capaciteit behaalt, zou een volledige gasstop ervoor kunnen zorgen dat de voorraad op drie maanden op is. Dat zou niet genoeg zijn om de winter door te komen. Tsjechië, momenteel roulerend voorzitter van de Raad van de Europese Unie, wil om die reden een buitengewone vergadering van de energieministers bijeenroepen om oplossingen te bespreken.

Intussen nemen landen zelf maatregelen om de gasconsumptie te verminderen. Zo wil Europa 15 procent minder gas consumeren in de komende maanden. Om dat te doen, worden in Duitsland bijvoorbeeld publieke gebouwen nog maar tot 19 graden verwarmd, mogen privézwembaden niet meer worden verwarmd met gas of elektriciteit van het publieke net en mogen monumenten niet meer worden verlicht. Ook andere landen nemen gelijkaardige maatregelen.

(ns)

Meer
Lees meer...