Gedupeerde bezoekers Fyre Festival krijgen eindelijk schadevergoeding

Een Amerikaanse faillissementsrechtbank in New York heeft een groepsvordering goedgekeurd voor mensen die een ticket hadden gekocht voor het noodlottige Fyre Festival. Dat festival in april 2017 beloofde het meest luxueuze festival ooit te worden, maar draaide door allerhande omstandigheden uit op een regelrechte ramp.

Fyre Festival was een groots opgezet evenement dat georganiseerd werd door Billy McFarland en rapper Ja Rule en gepromoot werd op sociale media door influencers zoals Kendall Jenner, Bella Hadid en Emily Ratajkowski. Ondanks de vele beloftes over grote luxe draaide het festival uit op een regelrechte ramp op alle niveaus.

Netflix

Vooral door de documentaire die Netflix maakte over het festival, kwamen de tongen los. In die documentaire toonde de streamingdienst wat er allemaal gebeurde op het festival. Van de fraude van de oprichters, tot de chaos onder de festivalgangers en een interessante anekdote over Evian-water.

Schadevergoeding

McFarland pleitte in 2018 schuldig aan fraude. Hij kreeg daarbij een gevangenisstraf van zes jaar en zit nog steeds vast. Heel wat gedupeerden proberen sindsdien een schadevergoeding te krijgen. Een restauranteigenares die door Fyre Festival alles verloor, haalde met een crowdfunding 150.000 euro en andere slachtoffers werden vergoed door de verkoop van merchandising.

Nu is er ook een schikking bereikt tussen de organisatoren en 277 tickethouders. Zij ontvangen elk 7.200 dollar (6.000 euro) volgens de website Deadline, al is het wel niet duidelijk van waar dat geld moet komen.

Meer
Lees meer...