In de Tunesische badplaats Sousse is een dodelijke aanslag gepleegd rond twee populaire hotels. Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken zouden daarbij zeker 37 doden gevallen zijn, waaronder volgens persbureau Reuters ook Belgen. Ons eigen ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat er geen Belgen zijn omgekomen, maar wel vier gewonden. Eén dader werd gedood, een tweede zou aangehouden zijn.
Sousse is een badstad in het oosten van Tunesië, aan de Middellandse Zee. De stad ligt zo’n 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis. De aanslag is gepleegd op het strand van het hotel Impérial Marhaba in de wijl El Kantaoui, en het hotel El Muradi Palm Marina. Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er zeker 37 doden gevallen. Daarnaast is er ook nog sprake van een veertigtal gewonden.
Een van de schutters zou gedood zijn, meldt de Britse tv-zender Sky News. Hij zou een kalashnikov-aanvalsgeweer bij zich gehad hebben en er is ook sprake van handgranaten. Naar verluidt kwam hij, omstreeks twaalf uur lokale tijd, het strand op via een rubberboot. Daar werden enkele zonnekloppers gefusilleerd, waarna er een enorme paniek ontstond op het strand. Iedereen liep terug naar de hotels, waar ze zich in hun kamer moesten opsluiten.
Een eerste dader werd door de politie op straat neergeschoten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zou het om een Tunesische student gaan, die niet gekend was bij de politie. Het is echter onduidelijk of hij alleen handelde, of er nog een tweede dader is. Er zijn de laatste minuten meerdere bronnen die claimen dat een tweede verdachte door de politie gearresteerd werd.
Sousse. Waar ik mijn kindertijd doorbracht. Elke zomer op het strand daar. Een tweede thuis. Wat een drama voor Tunesië.
— Riadh Bahri (@Riadh_B) June 26, 2015
#BREAKING Sousse attacker a Tunisian student unknown to police: ministry
— Agence France-Presse (@AFP) June 26, 2015
Op Twitter doen ook beelden van slachtoffers op het strand de ronde, uit respect voor de slachtoffers gaan we die hier niet insluiten. Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog geen gedetailleerde informatie, maar het zou ook om Europese toeristen gaan. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alvast een crisislijn geopend, aangezien er in totaal 51 Belgen in het hotel in kwestie logeren. Buitenlandse Zaken meldt dat er geen Belgische doden zijn gevallen, maar dat er wel vier landgenoten gewond zijn geraakt.
Aanslag in Sousse, Tunesië. Crisiscentrum Buitenlandse Zaken te bereiken op 02 501 40 00. (NL).
— Belgium MFA (@BelgiumMFA) June 26, 2015
Reisorganisaties
Verschillende Belgische reisorganisaties bieden reizen naar Sousse aan. Het gaat onder meer om Jetair, Sunjets en Corendon. Tomas Cook heeft momenteel geen toeristen in getroffen hotels. Jetair heeft al laten weten dat het alle reizigers zo snel mogelijk zal terughalen uit Tunesië. Twee vluchten die vandaag nog op de planning staan, zullen leeg vertrekken om reizigers te evacueren. In totaal stuurt Jetair zes vliegtuigen om in totaal 1.200 Belgische toeristen terug te vliegen. Een vlucht die onderweg was, is boven de Middellandse Zee omgekeerd.
#TUI haalt vlucht op weg naar tunesie terug #aanslag #Tunesië #Sousse pic.twitter.com/XSg5zv0XOS
— harm zegt (@harmzegt) June 26, 2015
Er zijn intussen ook beelden opgedoken van net na de aanslag. Opgelet: niet voor gevoelige kijkers.
Niet eerste aanslag
De afgelopen jaren waren er regelmatig gewapende incidenten in Tunesië. In maart vielen nog meer dan twintig doden bij de aanslag op het Bardo museum, in 2013 werden twee aanslagen voorkomen in de toeristische plaatsen Sousse en Monastir. Toch is het ook niet de eerste aanslag in Sousse. Op 30 oktober 2013 blies een man zich nog op buiten het Riadh Palm-viersterrenhotel. Het veiligheidspersoneel wist toen te verhinderen dat hij hotel kon betreden.