Geen toeschouwers toegelaten tijdens Olympische Winterspelen na eerste geval Omikron-variant in Peking

Tickets voor de Olympische en Paralympische Winterspelen in de Chinese hoofdstad Peking zullen niet verkocht worden aan het brede publiek. Dat heeft de organisatie zojuist bekendgemaakt. Reden voor die beslissing is de schrik van de Chinese autoriteiten voor de Omikron-variant, die voor het eerst in Peking is vastgesteld.

“Gezien de huidige ernstige en gecompliceerde situatie van de Covid-19-pandemie en om de veiligheid van alle deelnemers en toeschouwers te waarborgen, is besloten om geen tickets meer te verkopen aan het brede publiek”, laat de organisatie van de Olympische en Paralympische Winterspelen in Peking weten in een mededeling op hun website.

Om geen volledig lege tribunes te hebben, zullen er wel tickets uitgedeeld worden aan speciaal gekozen groepen. Over wie de organisatie het hier exact heeft, is voorlopig nog niet duidelijk. “De organisatoren verwachten dat deze toeschouwers zich strikt zullen houden aan de Covid-19-tegenmaatregelen voor, tijdens en na elk evenement”, gaat de mededeling verder.

Eerste Omikron-geval in Peking

Eind september had Beijing2022 al laten weten dat er tijdens de Winterspelen enkel toeschouwers uit China zouden toegelaten worden. Maar de schrik voor de zeer besmettelijke Omikron-variant zorgt er nu voor dat de organisatie strengere maatregelen neemt.

China hanteert tijdens deze pandemie namelijk een strikte ‘Zero-Covid’-strategie waarbij zeer streng wordt ingegrepen bij het minste positieve geval. Bepaalde regio’s in het land zitten daardoor na een kleine uitbraak al wekenlang in een rigide lockdown. In de miljoenenstad Peking zelf testen op dit moment gemiddeld amper twee mensen per dag positief. Afgelopen weekend is daar wel voor het eerst een Omikron-geval vastgesteld, iets wat heeft bijgedragen tot deze drastische beslissing.

Vaccin niet verplicht

De Olympische Winterspelen in Peking gaan van start op vrijdag 4 februari en duren tot en met zondag 20 februari. De Paralympische Winterspelen starten exact één maand later. Voor beide evenementen is het voor deelnemers niet verplicht om gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus. Ongevaccineerde deelnemers moeten bij aankomst wel 21 dagen in quarantaine. Ook hebben bepaalde landen al laten weten wel een vaccinbewijs te vragen aan atleten die zij afvaardigen.

Meer
Lees meer...