In Nederland is de regering-Schoof gevallen. Geert Wilders heeft met zijn partij PVV de coalitie verlaten na een conflict over het asiel- en migratiebeleid. Daarmee komt er vroegtijdig een einde aan de weinig stabiele samenwerking tussen PVV, VVD, NSC en BBB.
De regering-Schoof ging iets meer dan een jaar geleden van start met een opmerkelijke coalitie van vier partijen: de rechts-populistische PVV, de liberale VVD, het christendemocratische NSC en de boerenpartij BBB. De coalitie, onder leiding van premier Dick Schoof, werd al vanaf het begin als fragiel beschouwd. Dat bleek onder andere uit de herhaaldelijke aanvallen van PVV-leider Geert Wilders op zijn eigen coalitiepartners.
Hoewel de vier partijen het eens raakten over een regeerakkoord, bleven de onderlinge spanningen op de achtergrond sluimeren. Vooral het thema asiel en migratie zorgde geregeld voor wrijving.
Wilders stelt ultimatum over migratie
De breuk kwam er nadat Wilders vorige week tien eisen op tafel legde voor een strenger asiel- en migratiebeleid. Zijn voorstellen waren bijzonder verregaand en omvatten onder andere gesloten grenzen, het verminderen van het aantal asielcentra en het uitzetten van Syrische vluchtelingen.
Opvallend: veel van Wilders’ eisen lagen al in lijn met de plannen van minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber, eveneens van de PVV. Toch gingen zijn voorstellen volgens andere coalitiepartners te ver. Ze zouden bovendien strijdig zijn met Nederlandse wetgeving en internationale verdragen.
Geen handtekening voor onze asielplannen.
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) June 3, 2025
Geen aanpassing Hoofdlijnenakkoord.
PVV verlaat de coalitie.
Coalitiepartners weigeren toe te geven
Tijdens een crisisoverleg deze week probeerde Wilders zijn coalitiepartners onder druk te zetten. Hij wilde dat Dilan Yesilgöz (VVD), Nicolien van Vroonhoven (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) zijn eisen zwart op wit onderschreven. Geen van hen ging daarop in.
Daarop trok Wilders de stekker uit de regering. Met het vertrek van de PVV is de coalitie haar meerderheid kwijt en valt het kabinet-Schoof. Het is momenteel nog onduidelijk wat de volgende stappen zullen zijn.