Geestelijke vader van ‘Dexter’s Lab’ en ‘The Powerpuff Girls’, Rumen Petkov, sterft op 70-jarige leeftijd

Geestelijke vader van ‘Dexter’s Lab’ en ‘The Powerpuff Girls’, Rumen Petkov, sterft op 70-jarige leeftijd

Stond jij ook op met ‘Dexter’, ‘The Powerpuff Girls’ of zelfs ‘Johnny Bravo’? Dan is het een trieste dag, want de maker van die cartoons is overleden. Rumen Petkov was afkomstig uit Bulgarije, hij overleed op 70-jarige leeftijd. 

Wat suiker, wat zout en dingen waar je van houdt: voor wie ook zijn ochtenden en avonden doorbracht met de ogen gericht op Cartoon Network, is het een episch zinnetje. The Powerpuff Girls waren één van die iconische cartoons die Cartoon Network groot maakten en waren ook op het toenmalige VT4 en VTM te zien. Nu is de schrijver achter onder andere Dexter, The Powerpuff Girls en Johnny Bravo, overleden.

Gouden Palm en ‘Powerpuff Girls’

Rumen Petkov werd eerst een gevierd cartoonist in zijn thuisland Bulgarije, Choko the Stork and Boko the Frog, waar later ook een stripversie van gemaakt werd. Petkov won ook een Gouden Palm in Cannes voor zijn geanimeerde kortfilm Marriage.

Tijdens de jaren negentig verhuisde Petkov naar de Verenigde Staten en sloot zich daar aan bij de creatieve hub van Cartoon Network, die toen op z’n hoogtepunt bleek te zitten. Daar zat hij achter de tekentafel en maakte hij scripts voor afleveringen van Johnny Bravo, Dexter’s Lab, Cow and Chicken, The Powerpuff Girls en nog zoveel meer.

Disney

In de nillies ging Petkov dan op pensioen als cartoonist, maar hij bleef wel werken: hij ging aan de slag als professor aan het gevierde California Institute of the Arts. Dat instituut staat vooral bekend als de kweekvijver voor de Disneytekenaars die de eerste successen van de animatiestudio maakten. Petkov gaf daar les tot aan zijn dood op 11 juni. Hij werd zeventig jaar oud, maar blijft vereeuwigd in de typische tekenstijl van de jaren negentig.

Gesponsorde artikelen