Gents stadsbestuur krijgt kritiek over zich heen nadat het Queen Nikkolah als zwarte, vrouwelijke Sinterklaas uitnodigt

Een relletje: In Gent schrapt het stadsbestuur het bezoek van Queen Nikkolah, een vrouwelijke, zwarte soort ‘sint’, op 6 december, aan het stadhuis.

  • Het was Groen, dat met Gentse schepen Evita Willaert (Groen) plots de lont aan het kruitvat stak. Willaert kondigde gisteren op X aan dat Queen Nikkolah naar Gent zou komen, op 6 december, de dag van Sinterklaas.
  • Op de officiële webpagina’s van de stad werd dat als volgt aangekondigd: “Queen Nikkolah is een nieuwe mythe voor kinderen die de raciale- en gendergrenzen van Sinterklaas ter discussie stelt. Ze komt van het zonnige Alkebulan en heeft een ongewoon warm hart die de koude samenleving in het Land Heel Dichtbij, zo dichtbij dat je het haast kon voelen, opwarmt.” En meer nog: “Heb je nog een ouderwets Sinterklaasboek liggen? Breng het mee en je krijgt er gratis een nieuw en moderner voor in de plaats.”
  • Dat initiatief ging op sociale media meteen een heel leven lijden: zowel N-VA als Vlaams Belang reageerden heel fel op dit ‘woke’-initiatief, dat van het Gentse stadsbestuur bleek te komen. “Groen staat al lang niet meer voor onze natuur. Het is een echte flagellantenbeweging tegen de westerse beschaving en haar tradities geworden”, zo haalde N-VA-voorzitter Bart De Wever uit.
  • Maar vanuit de hoek van Vlaams Belang werd opgeworpen dat diezelfde Queen Nikkolah, een project van een Brusselse activiste, Laura Nsengiyumva, ook op de site van de Vlaamse regering opdook, en dus “dat de Vlaamse regering, mét N-VA, dat mee propageert”.  
  • Een paar uur later al reageerde het schepencollege heel duidelijk: de coalitiepartners van Groen, Open Vld en Vooruit, waren absoluut niet gediend met het plan van Groen. Ze riepen meteen het schepencollege bijeen en voerden het af. “Ik was niet op de hoogte van dit initiatief. Door dit te organiseren op het stadhuis krijg je een verkeerd debat waar niemand bij gebaat is. Dit kan dus niet. Als je een inclusieve en diverse stad wil zijn moet je mensen meekrijgen en niet afstoten”, zo reageerde prompt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld).
  • Het feest van Queen Nikkolah bestaat al een paar jaar, en ging in het verleden ook niet op het stadhuis door. De Gentse groene schepen van Internationale Solidariteit Hafsa El-Bazioui (Groen) zoekt nu een andere locatie in Gent, er waren immers wel al 200 inschrijvingen. Ze reageerde bij de VRT: “Het evenement verdient zeker een plaats in onze stad. Het is een waardevol initiatief om een open debat te voeren over inclusiviteit. Het stadhuis is niet de beste locatie.”
  • Bij Groen nationaal gaf men in de wandelgangen wel toe dat het misschien “niet de meest gelukkige communicatie was”. Maar in debat op Terzake verdedigde co-voorzitster Nadia Naji (Groen) wel de keuze. “Die reactie is overdreven. U bent heel bang van een Sint, en niemand verplicht u om op haar schoot te gaan zitten. Ik zie het probleem niet”, zo wierp Naji in een debat Chris Janssens (Vlaams Belang) voor de voeten. “Ik heb van niemand angst, maar van kinderfeesten moet men afblijven, zeker met de woke-pollen van u en uw consorten”, zo stelde Janssens.
Meer
Lees meer...