Gert Verhulst stopt met ‘Samson en Gert’

Vandaag is het een zwarte dag voor alle Ketnetters, want ‘Samson & Gert’ zal er nooit meer hetzelfde uitzien. Gert Verhulst kruipt niet langer in de rol van Gertje. Of er een opvolger voor hem komt, is nog niet bekend. Wel laat Studio 100 weten dat zijn trouwe viervoeter Samson blijft bestaan en we mogen ons nog aan een afscheidsshow verwachten.

Gert Verhulst had eind 2018 al aan Story laten weten dat hij “niet tot zijn zestigste” de rol van Gertje wou blijven vertolken. “In mijn hoofd ben ik daar wel al mee bezig”, klonk het. “En het is niet omdat ik stop dat we de figuur Samson niet voort kunnen laten leven. Ik zou heel graag hebben dat Samson blijft bestaan.”

De kranten van De Persgroep melden op basis van berichten van Studio 100 dat het personage van Samson wel gewoon blijft bestaan. Of de liefste hond van Vlaanderen een nieuw baasje krijgt, is nog niet geweten. Studio 100 houdt de optie alvast open.

(De burgemeester uit Samson en Gert verspreidde onlangs nog een grappige uitnodiging in het dialect met discomuziek.)

Nog één keer live

Samson en Gert trekken de stekker er echter niet uit zonder boe of ba te zeggen. Er zal nog een groot afscheidsconcert plaatsvinden in het pop-uptheater in Puurs, waar nu de Studio 100-musical 40-45 opgevoerd wordt.

Verhulst laat weten dat het zal gaan om een voorstelling met een open einde en dat iedereen die wil komen kijken, die kans krijgt.

(In 2017 traden Samson en Gert nog op tijdens de nostalgische Throwback Thursday in het Sportpladijs-shows van Ketnet.)

Van improvisatie naar absolute klassieker

Gert Verhulst begon zijn carrière in de media in 1987 als omroeper bij de toenmalige BRT. Om de kinderprogramma’s leuker te maken, ontstond het plan om een beest naast hem te zetten. “In 1989 heeft poppenspeler Danny Verbiest, met wie ik toen al samenwerkte, Samson bedacht”, laat Verhulst weten. “In de beginjaren zaten ook andere omroepers zoals Jo De Poorter en Andrea Croonenberghs naast hem. Maar niet iedereen deed dat even graag, en uiteindelijk bleef ik alleen over.”

Het resultaat was Samson en Gert, de televisieserie die op 2 september 1990 in première ging op de publieke omroep. In het begin lazen Samson en Gert nog lezersbrieven voor, toonden ze tekeningen en kondigden tekenfilms zoals De Smurfen aan. Na een paar jaar werd het concept verschoven naar een puur fictieve kinderserie.

(Eindelijk weten we wie Marlèneke is.)

797 afleveringen

Er werden maar liefst achttien seizoenen (goed voor 797 afleveringen) en twee specials gemaakt van Samson en Gert. Die worden nog regelmatig heruitgezonden op Ketnet. Elk jaar waren Samson en Gert nog te zien in een spetterende kerstshow. Ook in Nederland sloeg de act massaal aan. Er verschenen door de jaren heen ook achttien cd’s, die meer dan 200 nummers opleverden.

Naar aanleiding van het immense succes van Samson en Gert stampte Gert Verhulst in 1996 Studio 100 uit de grond met Hans Bourlon en Danny Verbiest. Die laatste stopte in 2005 als stem van Samson wegens gezondheidsproblemen. Er werden geen nieuwe afleveringen geproduceerd, behalve de specials Winterpret uit 2014 en Zomerpret uit 2017.

“Vroeger was Samson en Gert veel intensiever”, laat Verhulst nog weten. “We maakten 150 afleveringen per jaar en speelden 66 kerstshows. Nu brengen we nog twee nieuwe singles uit per jaar, want met meer dan 200 liedjes is het niet nodig om ons repertoire nog uit te breiden, en spelen we een aantal weken tijdens de zomer- en kerstvakantie. Het is een hobby geworden.”

(We kregen twee jaar geleden eindelijk duidelijkheid in Samson en Gert: “Ja, Alberto is voor de mannen”.)

Hier zijn 21 dingen die normaal zijn in Samson en Gert, maar vreemd zijn in het echte leven.

Meer
Lees meer...