‘Gilmore Girls’ bestaat precies 20 jaar: van deze 20 weetjes zou zelfs Lorelai geen woord kunnen uitbrengen

Vandaag, 5 oktober, is het precies twintig jaar geleden dat de eerste aflevering van Gilmore Girls uitgezonden werd. Ondertussen zijn we zeven seizoenen en een (controversiële) revival verder, en toch zijn we zeker dat zelfs de grootste Gilmore Girls-fan deze 20 weetjes niet kende!

1. De intro is een moeder-dochterduet

https://www.youtube.com/watch?v=yhv1l_QsgUU&ab_channel=RalphBenson

De intro van Gilmore Girls is ondertussen méér dan legendarisch. Maar wat van Where You Lead de enige juiste keuze heeft gemaakt, is dat het lied een duet is tussen countryzangeres Carole King en haar dochter Louise. King schreef het nummer al in 1971, maar paste het aan zodat het perfect bij Gilmore Girls zou passen.

2. De hele reeks is gebaseerd op een reisje van Amy Sherman-Palladino

Stars Hollow
Gilmore Girls – Giphy

Tijdens een roadtrip belandde Amy Sherman-Palladino in het dorpje Washington in Connecticut, waar ze in een inn verbleef. Binnen de 24 uur had ze het grootste deel van Gilmore Girls uitgewerkt, en een pilotaflevering geschreven. Wist je trouwens dat de set van Stars Hollow ook dienst deed als die van Rosewood in Pretty Little Liars?

3. Rory Gilmore was het eerste personage dat Alexis Bledel ooit vertolkte

Rory Gilmore
Gilmore Girls – Giphy

Toen Alexis Bledel auditie deed voor Gilmore Girls had ze nog nooit écht geacteerd. Ze was wel al verschenen in Rushmore, een film van Wes Anderson, maar heeft daar geen credits voor gekregen. Lauren Graham wist dat Bledel nog wat onwennig was, en da’s waarom je Lorelai tijdens het eerste Gilmore Girls-seizoen vaak met haar armen rond Rory ziet.

4. De scripts voor Gilmore Girls waren gigantisch lang

Lorelai Rory
Gilmore Girls – Giphy

Normaal gezien telt het script voor een aflevering van een uur zo’n 40 à 50 bladzijden. Maar wie Gilmore Girls gezien heeft, weet dat Lorelai en Rory héél snel praten. De scripts voor één GG-aflevering telden al snel 70 à 80 bladzijden. Een andere vergelijking: één A4’tje tekst zorgt normaal voor 1 minuut aan dialoog. Bij Gilmore Girls duurde die dialoog een 25-tal seconden.

Op set was bovendien een stemcoach aanwezig, die ervoor zorgde dat de personages snel genoeg praatten.

5. De cast begreep niet altijd wat de popcultuurverwijzingen wilden zeggen

Verwijzingen
Gilmore Girls – Giphy

Rory en Lorelai praten snel, veel en over letterlijk alles. Moeder en dochter waren vaak ook de enigen die begrepen wat de ander zei. Maar in ’t echt was dat helemaal niet zo. De acteurs begrepen heel wat popcultuurverwijzingen van hun personages niet en moesten die dan zelf opzoeken.

6. Ryan Gosling deed auditie voor Gilmore Girls

Ryan Gosling
Gilmore Girls – Giphy

Eén van de casting directors van Gilmore Girls had een “knappe jongeman” eerder voor een film gecast, en wilde dat hij ook auditie deed voor de reeks. Hij is uiteindelijk niet in de reeks verschenen. Dat vertelde Jami Rudofsky tijdens een panel een paar jaar terug. Wie die jongeman was, daar repte ze met geen woord over. Toen iemand het haar vroeg, reageerde ze heel traag: “Ryan. Gosling.”

7. Jared Padalecki was de derde optie om Dean te spelen

Dean
Gilmore Girls – Giphy

Toen Jared Padalecki auditie deed om Dean Forester te spelen, hadden de casting directors al twee geschikte acteurs voor de rol gevonden. Ze hadden dus de casting even op pauze gezet om op andere rollen te focussen, toen ze plots hoorden over een acteur die perfect zou zijn voor de rol. En dat was ie.

8. Dean, Jess en Tristan zijn dikke vrienden in ’t echt

Dean Jess Tristan
Gilmore Girls – Giphy

Jep, je leest het goed. In Gilmore Girls vechten Dean Forester, Jess Mariano en Tristan Dugray dan wel openlijk om Rory’s hart, maar in ’t echt zijn de acteurs dikke vrienden. “Ik heb vriendschappen opgebouwd met Jared Padalecki en Milo Ventimiglia indertijd, en ze zijn nog steeds vrienden van me”, vertelde Chad Michael Murray tijdens een interview met InStyle.

9. Jess had bijna z’n eigen spin-off gekregen

Jess spin-off
Gilmore Girls – Giphy

Als je denkt dat je de enige bent die een traantje heeft gelaten toen Jess uit Gilmore Girls verdween om z’n vader op te zoeken, dan zit je goed mis. De schrijvers van de reeks vonden het zelf ook erg, en hebben er zelfs serieus over getwijfeld om het personage z’n eigen spin-off te geven. Die is er niet gekomen, omdat Warner Bros. het te duur vond.

10. Brad Langford speelde écht mee in Into The Woods

In het derde Gilmore Girls-seizoen keert de schuchtere Brad Langford terug naar Chilton. De lerares verkondigt dat hij net op Broadway heeft gestaan, in Into The Woods. Wat blijkt? Adam Wylie (die Brad vertolkte) was écht te zien in de musical, hij speelde in 2002 Jack in de originele cast van Into The Woods.

11. Liza Weil deed eigenlijk auditie voor de rol van Rory Gilmore

Paris Geller
Gilmore Girls – Giphy

Liza Weil deed auditie om Rory Gilmore te spelen. Dat ze niet de geschikte persoon voor de rol was, is ondertussen heel duidelijk. Maar de jonge actrice heeft wel indruk gemaakt op Amy Sherman-Palladino. Ze beloofde Weil zelfs om speciaal voor haar een personage te bedenken, als Gilmore Girls zou opgepikt worden. Da’s uiteraard gebeurd, en Paris Geller is één van de meest memorabele personages uit de reeks geworden.

12. Kelly Bishop was eerder ook al een bekende moeder

Kelly Bishop
Gilmore Girls – Giphy

Kelly Bishop is onsterfelijk geworden door haar rol als Emily Gilmore in Gilmore Girls. Maar daarvoor had ze al eerder een bekende moeder gespeeld. Ze was namelijk te zien als Marjorie Houseman, de mama van Baby in Dirty Dancing.

13. Lauren Grahams favoriete scènes waren de ‘Friday night dinners’

Friday Night Dinner
Gilmore Girls – Giphy

Hoewel Lorelai Gilmore de beruchte ‘Friday night dinners’ bij haar ouders vreselijk vond, waren dat net de scènes die Lauren Graham het liefste opnam. Vooral als ze mocht ruziën met haar televisiemoeder Emily. De opnames duurden vaak héél lang, en bovendien was het eten niet altijd even lekker.

14. Alexis Bledel en Lauren Graham aten altijd alles op

Eten
Gilmore Girls – Giphy

Lorelai en Rory Gilmore staan erom bekend om altijd te eten, en hoe vettiger en ongezonder, hoe liever. Maar blijkbaar kunnen actrices Lauren Graham en Alexis Bledel er ook iets van, want ze aten altijd flink alles op. Over drinken kunnen we niet hetzelfde zeggen, want Bledel vindt koffie namelijk vreselijk vies. Ze dronk dan ook héél veel cola uit een koffietas.

15. Luke had bijna een heel kleine rol gespeeld in Gilmore Girls

Luke Danes
Gilmore Girls – Giphy

Eerst en vooral: de eigenaar van de ondertussen legendarische diner was bijna een vrouw genaamd Daisy geweest. Maar om meer mannen in de reeks krijgen, werd zij vervangen door Luke Danes. Die zou normaal een heel kleine rol spelen, maar doordat de chemie tussen Scott Patterson en Lauren Graham zo goed zat, beslisten de makers dat hij één van de hoofdpersonages moest worden.

Wist je trouwens dat Luke op de set een hele kast vol flanellen hemden had, en maar één enkele pet? Die verdween nogal vaak spoorloos, maar gelukkig vond het Gilmore Girls-team hem altijd terug!

16. Jackson Belleville zou ook eerst niet zo’n belangrijk personage worden

Jackson Sookie
Gilmore Girls – Giphy

Hetzelfde als voor Luke, geldt voor Jackson Belleville. Hij zou normaal ook geen al te grote rol spelen, maar de chemie tussen Jackson Douglas en Melissa McCarthy (Sookie St. James) zorgde ervoor dat hij langer op het scherm verscheen.

17. Hep Alien is een anagram dat verwijst naar de persoon waarop Lane Kim is gebaseerd

Lane Kim
Gilmore Girls – Giphy

De band waarin Lane Kim (Keiko Agena) drumt, heet Hep Alien. Da’s niets nieuws natuurlijk. Maar die naam is gevormd met de letters van de naam van Helen Pai. Wie zij is? De beste vriendin van Amy Sherman-Palladino, en de persoon waarop het personage Lane Kim gebaseerd is. Wist je trouwens dat actrice Keiko Agena heel wat ouder is dan haar personage? Toen de pilotaflevering uitgezonden werd, was Lane 16, en Keiko 27.

18. Sean Gunn heeft één favoriete job van z’n personage Kirk

Kirk
Gilmore Girls – Giphy

Kirk Gleason is legendarisch, en da’s deels omdat hij in letterlijk elke aflevering van Gilmore Girls een andere job heeft. Acteur Sean Gunn heeft z’n favoriet gekozen, en die is best verrassend. Hij vond het het leukst om te spelen dat Kirk de commentator was tijdens een ijshockeywedstrijd. Dat is namelijk altijd stiekem een droom van de acteur geweest.

19. Alexis Bledel en Milo Ventimiglia zijn 3,5 jaar een koppel geweest

Rory Jess
Gilmore Girls – Giphy

Ongeveer een jaar nadat Milo Ventimiglia voor het eerst in Gilmore Girls was verschenen, vormden hij en Alexis Bledel een koppel. In tegenstelling tot hun personages, bleven de twee acteurs wel samen toen Jess naar z’n vader in Californië vertrok.

20. De laatste vier woorden van Gilmore Girls stonden al jaren vast

https://youtu.be/F3NZvg8P4Wg?t=131

De laatste woorden van Gilmore Girls zijn tegelijk prachtig en hartverscheurend. Rory vertelt Lorelai tijdens de laatste seconden van Gilmore Girls: A Year In The Life dat ze zwanger is. En niemand weet wie de vader is. Showrunner Amy Sherman-Palladino, die de reeks na het zesde seizoen heeft verlaten, vertelde dat ze al van in het prille begin wist dat die woorden de laatste zouden worden.

Gilmore Girls is één van de 50 beste series op Netflix. De volledige lijst vind je hier.

Meer
Lees meer...