Ginseng werkt tegen griep

Ginseng-extracten maken je minder vatbaar om griep te krijgen. Het voorkomt niet dat je toch nog de griep zou krijgen, maar wie het vaak gebruikt gaat minder last van de symptomen hebben en sneller genezen. Dat blijkt uit een aantal recente studies, bij dieren, maar ook bij mensen.

Dat ginseng een effect heeft op je immuunsysteem was al langer bekend. Nu blijkt dat mensen die “een normale dosis” ginseng gebruiken minder vatbaar zijn om met griep besmet te raken. Een onderzoek met muizen bevestigt dat. Op de muizen werd de Mexicaanse griep van 2009 losgelaten. De muizen geraakten we geïnfecteerd, ze verloren gewicht, maar ze overleefden het meer en beter dan andere muizen die geen ginseng kregen toegediend.

De clou zit blijkbaar in dagelijks en langdurig gebruik. Het toedienen van ginseng vlak voor de besmetting haalde niks uit, en ook muizen die pas ginseng kregen eenmaal ze besmet waren, ondervonden daar geen effect van. Maar de diertjes die een langere periode voor de besmetting al aan de ginseng zaten, deden het dus wel beter.

Een andere studie, bij mensen deze keer, bracht aan het licht dat wie langer dan 60 dagen een gewone dosis ginseng gebruikte, beter gewapend is tegen een griepaanval.

Bronnen: Immunomodulatory Activity of Red Ginseng against Influenza A Virus Infection en Protective effect of Korean red ginseng extract on the infections by H1N1 and H3N2 influenza viruses in mice 

Meer
Lees meer...