Golden Globes gaan door achter gesloten deuren, zonder livestream

Zondag, op 9 januari 2022, worden de Golden Globes uitgereikt. Normaal gaan die gepaard met een grote show en een uitgebreide Rode Loper-ceremonie. Maar dat zit er dit jaar niet in. De show zal doorgaan achter gesloten deuren en er zal ook geen livestream beschikbaar zijn om de show te volgen.

De 79ste editie van de Golden Globe Awards wordt er eentje in mineur. Enkele maanden geleden werd al bekendgemaakt dat de zender NBC de show niet zal uitzenden en nu blijkt dat er al helemaal geen grootschalige show zal zijn. Door de nieuwe golf van het coronavirus zal er geen publiek aanwezig zijn en nu raakt bekend dat er ook geen livestream zal zijn. We zullen dus via de socialemediakanalen van de Golden Globes te weten komen wie er in de prijzen valt.

Niet op televisie

De Golden Globes zijn een van de belangrijkste film- en televisieprijzen ter wereld en worden normaal door heel wat filmfans live gevolgd. Al jarenlang wordt de show uitgezonden door de Amerikaanse televisiezender NBC. Maar die zender besloot al in mei 2021 om de uitreiking dit jaar niet live uit te zenden.

NBC maakte die beslissing omdat er heel wat te doen was rond diversiteit op de Golden Globes. Er zou daarbij sprake zijn van een gebrek aan diversiteit bij de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), de organisatie achter de Golden Globes. Daarnaast waren er ook ethische kwesties rond financiële voordelen voor sommige leden, seksisme, intimidatie en corruptie. “We blijven geloven dat de HFPA zich inzet voor zinvolle hervormingen. Een verandering van deze omvang vergt echter tijd en werk, en we hebben sterk het gevoel dat de HFPA tijd nodig heeft om het goed te doen. Daarom zal NBC de Golden Globes van 2022 niet uitzenden”, liet NBC toen weten in een statement.

Geen publiek

Naast de problemen met NBC gooit ook het coronavirus roet in het eten. Net zoals bij ons is er ook in de Verenigde Staten een grote stijging in het aantal besmettingen met het coronavirus door de omikron-variant. Daardoor werd de beslissing gemaakt om extra maatregelen te nemen tijdens de ceremonie.

De meest ingrijpende beslissing daarbij is dat er geen publiek aanwezig zal zijn. Iedereen die wel aanwezig is, zal drie keer gevaccineerd moeten zijn én moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Die test moet maximaal 48 uur voor de show afgenomen zijn. Tijdens de volledige show moeten de aanwezigen een mondmasker dragen en zich ook houden aan de maatregelen rond social distance.

Geen livestream

Maar nu komt de HFPA met een nog ingrijpendere beslissing. De show zal niet gelivestreamd worden. “De uitreiking zal dit jaar een privé-evenement zijn en zal niet gelivestreamd worden”, liet een woordvoerder van HFPA weten. “We zullen live updates geven over de winnaars van de Golden Globes op onze website en sociale media.”

Bij de films maken 7 Belfast en The Power of the Dog het meeste kans om in de prijzen te vallen. Beide films kregen zeven nominaties. Succession is met vijf nominaties de grootste kanshebber bij de series. Daarbij is het ook uitkijken naar Lee Jung-jae, die voor zijn hoofdrol in Squid Game genomineerd is voor Beste acteur. Hij kan de eerste Koreaanse acteur worden die in de prijzen valt op de Golden Globes. O Yeong-su, die in Squid Game de rol van Oh Il-nam speelde, kan hetzelfde doen in de categorie Beste mannelijke bijrol. In de categorie Beste actrice kan MJ Rodriguez de eerste transvrouw worden die deze bekroning krijgt.

Onlangs maakte de andere awardshow, de Grammy’s, bekend dat de editie van 2022 uitgesteld word. Die show vond normaal plaats op 31 januari, maar is door de nieuwe opmars van het coronavirus verschoven. Er is nog geen nieuwe datum bekend.

Meer
Lees meer...