Golden Globes in crisis: NBC zal filmprijzen in 2022 niet uitzenden na controverse rond diversiteit

De Golden Globes-filmprijzen worden volgend jaar niet uitgezonden op de Amerikaanse tv-zender NBC. Voor de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), die voor haar financiering sterk afhankelijk is van televisierechten, is dit een zware klap. 

De zender kondigde maandag aan dat het het gala in 2022 niet zal uitzenden na controverse over een gebrek aan diversiteit bij de organisatie achter de Golden Globes HFPA en ethische kwesties rond financiële voordelen voor sommige leden, seksisme, intimidatie en corruptie in de eigen gelederen. 

Die onthullingen, afgetrapt door de Los Angeles Times, hebben ertoe geleid dat Netflix en WarnerMedia – en nu ook NBC – niet zullen deelnemen aan evenementen in verband met de Globes totdat de HFPA deze problemen heeft aangepakt. 

Terug op NBC in 2023?

Als laatste in het rijtje heeft NBC aangekondigd dat het de filmprijzen volgend jaar niet zal uitzenden, zelfs nadat de HFPA ermee had ingestemd de komende 18 maanden meer zwarte leden aan te werven en andere veranderingen door te voeren. Het netwerk had het plan aanvankelijk toegejuicht, maar zei later dat het zou afwachten tot er voldoende veranderingen zijn doorgevoerd. 

“We blijven geloven dat de HFPA zich inzet voor zinvolle hervormingen. Een verandering van deze omvang vergt echter tijd en werk, en we hebben sterk het gevoel dat de HFPA tijd nodig heeft om het goed te doen. Daarom zal NBC de Golden Globes van 2022 niet uitzenden”, laat NBC weten in een verklaring. “Ervan uitgaande dat de organisatie haar plan uitvoert, hebben we goede hoop dat we de show in januari 2023 kunnen uitzenden.”

“Onvoldoende

Na de aankondiging van NBC liet de HFPA weten in een verklaring dat de organisatie tegen augustus 2021 een nieuwe CEO en 20 nieuwe leden zou aanwerven. Het zou ook een nieuwe gedragscode goedkeuren en onder andere diversiteits- en seksuele intimidatietrainingen organiseren.

Maar critici, waaronder acteurs Scarlett Johansson en Mark Ruffalo, zeiden dat de veranderingen niet ver genoeg gingen en er niet in slaagden om enkele van de meest fundamentele problemen in de sector aan te pakken. Tom Cruise heeft zelfs zijn drie Golden Globes teruggestuurd naar het hoofdkwartier van de HFPA. 

(ka)

Meer
Lees meer...