Google blurt vanaf nu automatisch expliciete afbeeldingen in zoekresultaten

Google is bezig met het uitrollen van een nieuwe versie van zijn SafeSearch-instelling. Daarbij worden voortaan ook automatisch expliciete afbeeldingen geblurd. Deze functie is vanaf nu de standaardinstelling in Google Afbeeldingen.

Google heeft nog maar eens een aanpassing doorgevoerd voor SafeSearch in Google Afbeeldingen. Het lanceerde deze functie ooit als optie voor ouderlijk toezicht in familieaccounts. Daarbij moest voorkomen worden dat jonge gebruikers onbedoeld expliciete zoekresultaten zagen in Afbeeldingen. In 2021 werd SafeSearch automatisch ingeschakeld voor gebruikers onder de 18 jaar. Zij zouden vanaf dan in Zoeken geen expliciete inhoud meer tegenkomen.

Blurren

In februari kondigde Google dan een nieuwe feature aan voor SafeSearch. Het gaat hierbij om een bluroptie die automatisch geactiveerd zal zijn in alle zoekresultaten, zelfs als SafeSearch niet aanstaat. Deze blurfunctie wordt nu wereldwijd uitgerold voor Google Afbeeldingen.

Hoewel dat blurren van expliciete afbeeldingen dus een standaardinstelling is, zal je het als gebruikers wel nog steeds kunnen uitschakelen in de instellingen van je account. Bij accounts van minderjarigen of accounts die aan scholen gekoppeld zijn, kan deze mogelijkheid wel uitgeschakeld zijn.

Expliciete afbeeldingen

Google verstaat onder ‘expliciet’ afbeeldingen die onder twee categorieën vallen. Het gaat in de eerste plaats om naaktheid, expliciete seksuele handelingen of ander seksueel expliciet materiaal. Daarnaast kan het ook geen om geweld of gruwelijke, bijvoorbeeld bloederige, beelden.

Meer
Lees meer...