Google heette vroeger BackRub – en ken je Raider nog?

Belgacom wil binnenkort enkel nog door het leven gaan als Proximus. Nog dit jaar verdwijnt de naam Belgacom uit het straatbeeld omdat het bedrijf met een enkele merknaam wil illustreren dat het “alle technologieën naadloos combineert”. Vaak is een nieuwe naam even wennen, maar dikwijls weet je ook niet dat een bedrijf of een merk vroeger door het leven ging onder een andere naam. Enkele opmerkelijke voorbeelden:

Web

Google werd in 1996 opgericht als BackRub, een naam die pas twee jaar later veranderde in Google. De gelijknamige site groeide uit tot de grootste zoekrobot ter wereld, terwijl het woord Google synoniem werd voor ‘iets zoeken op het internet’. Hadden we zonder de naamsverandering gesproken van iets backrubben

Een andere beroemde website heette vroeger het duivelse pagesixsixsix.com, wat later roddelsite perezhilton.com werd. En uit Jerry’s Guide to the World Wide Web groeide het iets vlotter bekkende Yahoo.

Thinkstock

Tech

In de technologiesector vinden we IBM, de afkorting voor International Business Machines. Tot 1924 heette het bedrijf Computing Tabulating Recording Corporation, waar opmerkelijk genoeg het woord ‘compute’ (berekenen) inzat, lang voor het bedrijf echte computers zou gaan maken.

Gamesbedrijf Nintendo bestaat al sinds 1889, lang voor computers het bedrijf toelieten videospelletjes te fabriceren. Het Japanse speelgoedbedrijf startte als Marafuku Company, wat in 1951 Nintendo Playing Card Company werd. 

SEGA, ooit Nintendo’s grootste concurrent, werd in 1940 opgericht als Standard Entertainment Games, wat in 1951 veranderde in Service Games Company. Het bedrijf werd opgericht door de Koreaanse oorlogsveteraan David Rosen, die op de militaire basissen in Japan zag hoe populair spelletjes waren die werken met muntstukken. De naam van het bedrijf werd in 1965 afgekort tot SEGA voor de export naar de Amerikaanse markt.

En wist je dat het Koreaanse technologiebedrijf LG vroeger eigenlijk Lucky Goldstar heette, wat dan weer voortkwam uit Lucky Chemical Industrial Corp? De naam werd in 1995 aangepast om de identiteit van het bedrijf beter af te stemmen op de internationale markt. Het Japanse Panasonic ging tot 2005 dan weer door het leven als Matsushita Electric Industrial Co., terwijl PlayStationfabrikant Sony ooit Tokyo Tsushin Kogyo K.K. (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation) heette.

Niet alle naamsveranderingen pakken echter goed uit. Zo fuseerde antivirusbedrijf McAfee Associates in 1997 met Network General tot Network Associates International, een naam die in 2004 gedumpt werd ten voordele van het oude vertrouwde McAfee Inc.

epa

Eten en drinken

Buiten de technologiesector vinden we als meest opmerkelijke naamsverandering die van Pepsi-Cola, dat vroeger nogal simpel Brad’s Drink heette. De naam komt van de jonge apotheker Caleb Bradham die in 1893 begon te experimenteren met een reeks recepten voor frisdranken. Een van zijn brouwsels werd in 1898 Pepsi-Cola.

PepsiCo is trouwens eigenaar van Lay’s-chips, die tot 2001 Smiths heette. De naam Smiths bestaat nog wel, maar is nu voorbehouden voor zoute snacks zoals Cheetos en Grills.

En wie de 25 voorbij is, kent Twix waarschijnlijk nog als Raider, de naam waaronder de chocoladereep in 1968 voor het eerst op de markt kwam in Groot-Brittannië. Bij de introductie in de VS werd gekozen voor de naam Twix, een samentrekking van twin biscuits die verwijst naar de twee lange repen in de verpakking. In 1991 besloot Mars (nu Masterfoods) het product wereldwijd dezelfde naam te geven.

getty

Winkelketens

Van de namen Nopri en Sarma krijg je misschien ook nostalgische gevoelens. Winkelketen Sarma hanteerde als eerste in België eenheidsprijzen, een formule waarbij de populairste artikelen werden verkocht voor een aantal vaste prijzen.

In 1987 kwamen Sarma en Nopri in handen van de GIB Group, die was ontstaan uit de fusie van Grand Bazar, Inno(vation) en Bon Marché. Een deel van de winkels werd een (Maxi-)GB en uiteindelijk een Carrefour, terwijl andere warenhuizen na een omweg eind jaren 90 werden verkocht aan de Koninklijke Bijenkorf Beheer, die er HEMA’s in onderbracht.

Champion-supermarkten heten nu dan weer Carrefour Market.

Banken

Nergens wordt echter zo vaak van naam veranderd als bij de banken. Belfius was tot voor kort Dexia, dat ooit door het leven ging als Gemeentekrediet.

BNP Paribas Fortis komt voort uit Fortis, dat de Generale Bank was voor het samenging met ASLK, voluit de Algemene Spaar- en Lijfrentekas.

Heel wat klanten van Deutsche Bank hadden vroeger misschien een rekening bij Crédit Lyonnais, terwijl KBC ooit Kredietbank heette voor de fusie met de CERA-bank en ABB-verzekeringen.

AXA Bank groeide dan weer uit Anhyp en Ippa, terwijl Citibank zich vorig herdoopte in Beobank

epa
Thinkstock
Meer
Lees meer...