Google’s Pixel 4 heeft probleem met gezichtsherkenning

Google kondigde eerder deze week zijn nieuwe smartphone aan: Pixel 4. Dat toestel beschikt over gezichtsherkenning, maar daar zijn problemen mee. Je kan het toestel namelijk ontgrendelen zonder oogcontact te maken. Dat kan gevaarlijk zijn voor hackers.

De Amerikaanse techgigant Google lanceerde deze week de langverwachte Pixel 4. De nieuwe smartphone van het bedrijf moet het paradepaardje worden op vlak van smartphones. Maar een paar dagen na de lancering is er een groot probleem.

Probleem met gezichtsherkenning

Het nieuwe toestel beschikt namelijk over gezichtsherkenning. Op zich niets mis mee, maar wel als het toestel ontgrendelt zonder dat je oogcontact moet maken. Op die manier kan iemand anders je toestel dus ontgrendelen als je aan het slapen bent. En dat is geen goede zaak.

De toestellen van Apple hebben dat probleem niet. Dat komt omdat het bedrijf een functie heeft ingebouwd die erop let dat je in de camera kijkt. Als je dat niet doet, dan ontgrendelt je iPhone niet.

Een journalist van BBC probeerde het zelf. Hij gebruikte een nieuwe Pixel 4 om het toestel te ontgrendelen, zonder ernaar te kijken. Dat lukte zonder problemen.

De test werd meerdere keren herhaald, met steeds hetzelfde resultaat. Eerder werden er al foto’s gelekt van de nieuwe smartphone. Daarin was wel een functie te zien waarbij je aandachtig naar je toestel moest kijken om die te ontgrendelen. Bij de versie die deze week uitkwam, was die functie niet te bespeuren.

“Als iemand je telefoon kan ontgrendelen terwijl je aan het slapen bent, dan is dat een groot veiligheidsprobleem”, vertelt cyber-security-expert Graham Cluley aan BBC. “Een kind of je partner kunnen je telefoon gewoon ontgrendelen zonder toestemming als je aan het slapen bent. Ik zou die smartphone nooit vertrouwen om private conversaties op te slaan.”

Google vertelde wel in een statement dat je het toestel niet kan ontgrendelen aan de hand van foto’s of maskers.

Meer
Lees meer...