Great again? Amerikaanse marine schakelt van touchscreens opnieuw over naar manuele schakelaars

USS John McCain
epa: De USS John S. McCain

De Amerikaanse marine schakelt van touchscreen opnieuw over naar mechanische schakelaars voor hun torpedojagers. Dat heeft Washington besloten, nadat in 2017 een botsing plaatsgevonden had die te wijten was aan het design van het touchscreen van de boten.

Vanaf 2020 zullen Amerikaanse torpedojagers opnieuw bediend worden met mechanische schakelaars. Dat meldt de Amerikaanse nieuwswebsite USNI News

Tien doden

De reden: op 21 augustus 2017 botste de USS John S. McCain tegen de Alnic MC, een Liberiaanse olietanker. De Amerikaanse crew had de controle over het schip verloren, doordat de mariniers moeite hadden om tussen de bediening van de gasklep en het roer te schakelen met het touchscreen. Door de crash kwamen tien militairen om en raakten 48 bemanningsleden gewond.

Uit onderzoek achteraf blijkt dat de touchscreens van de Ship’s Control Console (SCC) in “backup manual mode” stond, wat uiteindelijk het ongeval veroorzaakte.

Eenzelfde systeem

Het Pentagon kiest nu opnieuw voor mechanische schakelaars. “Het is niet omdat er nieuwe technologie voorhanden is dat je die perse moet gebruiken”, klinkt het bij de Amerikaanse marine. De besturing van zo’n groot schip is volgens hen gewoon te gecompliceerd om aan een touchscreen over te laten. Bovendien wordt eraan gewerkt om verschillende types van schepen uit te rusten met eenzelfde (mechanisch) systeem.

epa: de USS John McCain

Gesponsorde artikelen