De grootste zorg van CEO’s in 2022: hun eigen werkzekerheid

Een verbluffende 72 procent van de CEO’s maakt zich zorgen over het verlies van hun baan als gevolg van de verstoringen waarmee hun industrieën worden geconfronteerd. Dat stelt een nieuw rapport dat vandaag gepubliceerd werd door het wereldwijde adviesbureau AlixPartners.

Waarom is dit belangrijk?

Het hectische tempo van verandering in bedrijven en de wereld is sinds het begin van de pandemie versneld. Dat heeft geleid tot een piek in de bezorgdheid van CEO's.

Wel 72 procent van de bevraagde CEO’s maakt zich zorgen over hun baan. Dat cijfer ligt 20 procentpunten hoger dan een jaar geleden, toen “slechts” 52 procent van de CEO’s zich zorgen maakten over hun eigen werkzekerheid.

De grootste reden tot bezorgdheid zou de aanpassing naar een nieuw bedrijfsmodel zijn. Zo’n 94 procent van de bedrijfsleiders zegt dat zo’n aanpassing nodig is in komende drie jaar. Maar 57 procent vreest dat hun bedrijf daar niet snel genoeg in zal slagen en daardoor mogelijk enorm achterop geraakt.

“Het werk van een CEO is in het beste geval stressvol … Deze statistieken zijn veelzeggend over de druk die senior executives voelen om te handelen, en snel te handelen, en nieuwe strategieën aan te nemen”, vertelt AlixPartners-CEO Simon Freakley aan de nieuwswebsite Axios.

Veranderend zakelijk landschap

Verder maken CEO’s zich ook grote zorgen om het herzien van wereldwijde toeleveringsketens voor vandaag en de toekomst. Bovendien zorgt ook de rekrutering voor vele kopzorgen, aangezien de behoeften aan verschillende vaardigheden snel veranderen. Ook de digitale transformatie vervormt de workflow om de zoveel tijd opnieuw, zegt Freakley.

Het rapport zegt in zijn besluit dat de lezers geen medelijden moeten hebben met CEO’s. Ze worden immers honderden keren meer betaald dan de gemiddelde werknemer, net om zich meer zorgen te maken dan de rest. De bezorgdheden geven echter wel een goed inzicht op de uitdaging van vandaag, namelijk een fluïde zakelijk landschap dat steeds complexer wordt.

(evb)

Meer
Lees meer...