Gwendolyn Rutten dient man van antwoord na degoutante opmerking op haar #MeToo-tweet

Gwendolyn Rutten dient man van antwoord na degoutante opmerking op haar #MeToo-tweet

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten was deze ochtend te gast bij de makers van Radio 1: voor een gesprek over de relatief gunstige peiling van haar partij. Tussendoor kaartte ze ook de problematiek van seksuele discriminatie aan dat al dagen de media beheerst en de #MeToo – hashtag die twitter overspoelt… Maar één man dacht er anders over en haalde op Twitter ongemeen degoutant uit. Het regende meteen solidaire tweets van haar collega-politici.

“Je mag naar vrouwen kijken. Vrouwen mogen zich kleden hoe ze willen. Vrouwen mogen zich gedragen hoe ze willen, maar je blijft er met je poten vanaf.” Veel duidelijker kon Gwendolyn Rutten haar mening niet posten in 140 tekens.

Ze kreeg meteen veel lof. Tot een Twittergebruiker, die het radio-interview beluisterd had, daarop tweette: “Gwendolyn Rutten spreidt de beentjes al voor de groene prins …”. Totaal ongepast, zo vond Rutten zelf, die meteen reageerde op de commentaar. “Pardon? Dit is niet alleen onjuist, ook erg ongepast.” En ze liet het niet bij die ene tweet. “Net bij @radio1be voor een gesprek over onze goeie peiling en de strijd tegen seksuele intimidatie, en dan krijg je dit?? Man toch. #metoo”

Daarnaast tweette ze in een aparte tweet ook een screenshot van deze woordenwisseling waarbij ze de ongepaste tweet zelf koppelde aan de hashtag #MeToo, die in het leven werd geroepen om seksueel misbruik aan te kaarten en die al twee dagen lang Twitter compleet inpalmt.

Over de politieke grenzen heen

Verschillende politica’s tweetten hun steun aan Rutten. Zo reageerde Meyrem Almaci, partijvoorzitster van Groen, in harde en duidelijke taal: “De-gou-tant. Over alle politieke en genderverschillen heen: Dit soort commentaar is exemplarische voor het probleem. #metoo” Meyrem Almaci is persoonlijk betrokken bij de hashtag, want vanmorgen tweette de politica zelf “#MeToo”. Waarmee ze dus bekendmaakte dat ook zij slachtoffer is geworden van seksueel geweld.

Ook sp.a-politica Kathleen Van Brempt schaarde zich achter Gwendolyn Rutten. “Inderdaad schokkend grensoverschrijdend Twittergedrag dat partijoverschrijdend aangepakt moet worden.”

Gwendolyn Rutten reageerde positief op deze steun uit onverwachte hoek. “Schouder aan schouder om een einde te maken aan dit soort toestanden”, liet ze in een tweet weten.

Gesponsorde artikelen