Left Right
scrollTop top

Gynaecologen: “Zwangere vrouwen, laat je vaccineren tegen coronavirus”


Zwangere vrouw dokter
© Shutterstock

Het coronavaccin houdt geen enkel risico in voor zwangere vrouwen. Dat was de boodschap van twee gynaecologen aan de taskforce vaccinatie. Aanvankelijk was het voor zwangere vrouwen afgeraden om zich te laten vaccineren omdat daarnaar nog te weinig onderzoek was gedaan, maar die studies zijn er nu wel. Daarom roepen de twee gynaecologen op aan zwangere vrouwen om zich toch te laten vaccineren.

De taskforce vaccinatie had zaterdag een overleg met dokter Isabelle Dehaene van UZ Gent en Professor Frédéric Debiève van de Cliniques Universitaires Saint-Luc, twee gynaecologen die gespecialiseerd zijn in risicozwangerschappen.

Bij veel mensen is er op dit moment onduidelijkheid over vaccineren tegen het coronavirus als je zwanger bent. De reden daarvoor is dat de farmabedrijven die de vaccins hebben ontwikkeld aanvankelijk zeiden dat die niet mochten gegeven worden aan zwangere vrouwen. Dat was niet omdat ze een gevaar inhielden, maar simpelweg omdat er niet genoeg studies waren daarover.

Covid-19 is gevaarlijk bij zwangerschap

Ondertussen wel genoeg onderzoek gedaan en blijken de coronavaccins perfect veilig voor wie zwanger is. Daarom roepen de gynaecologen dan ook alle zwangere vrouwen op om zich te laten vaccineren. Dehaene wijst daarbij ook op recente studies die hebben aangetoond dat Covid-19 extra gevaar inhoudt bij een zwangerschap. Zo is de kans op vroeggeboortes veel groter. “De studie besluit dan ook dat vaccinatie aan te raden is voor alle zwangere vrouwen en vrouwen die zwangerschap plannen”, noteert De Morgen.

Vruchtbaarheid

Ook het andere misverstand rond de invloed van de coronavaccins op de vruchtbaarheid verwijst Dehaene naar de vuilbak. “Er is géén risico op verminderde vruchtbaarheid”, zegt ze daarover. Vaccinoloog Pierre Van Damme treedt haar daarin bij: “Het is niet nodig om de zwangerschapswens uit te stellen.”

Lees ook: Frank Vandenbroucke laat onderzoeken hoe vaccinatie versneld kan worden


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…