Left Right
scrollTop top

Haarverf en chemische stijltangen kunnen de kans op borstkanker vergroten


Haarverf
© Pexels

Permanente haarverf en chemische stijltangen kunnen de kans op borstkanker doen toenemen. Dat wijst een nieuwe Amerikaanse studie uit. Al verschillende jaren bestaat er ongerustheid over de effecten die haarproducten hebben op je gezondheid. Nu scheppen de Amerikaanse wetenschappers wat meer duidelijkheid.

Dat je haar verven niet ontzettend gezond is, daar gingen we ondertussen wel van uit. Maar een team Amerikaanse wetenschappers onderzocht nu wat de link is tussen je haar verven en de kans op borstkanker. En de resultaten zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Zwarte vrouwen zijn gevoeliger aan borstkanker

De onderzoeken die eerder al gevoerd werden naar het verband tussen haarverf en kanker waren niet eenduidig. Daarom besloot het team wetenschappers een nieuw onderzoek te starten.

Daaruit bleek dat vrouwen die permanente haarverf gebruiken of gebruik maken van een chemische stijltang maar kans hebben op de ontwikkeling van borstkanker. Maar ook vrouwen die de haarverf aanbrengen bij anderen lopen meer risico. Opmerkelijk aan het onderzoek was dat het risico voor Afro-Amerikaanse vrouwen nog groter was.

Vrouw haardroger
Pexels

De wetenschappers deden onderzoek bij 46.709 vrouwen. Ze waren allemaal tussen de 35 en 74 jaar oud. De vrouwen deden ook mee met de Sister Study. Die studie verzamelt vrouwen waarvan de zussen de diagnose borstkanker kregen.

Vervolgens werden de antwoorden geanalyseerd wat betreft gezondheid en levensstijl. Uit de resultaten bleek dat vrouwen die regelmatig permanente haarverf gebruikten in het jaar voor de studie, negen procent meer kans hadden om borstkanker te ontwikkelen.

Nog opvallender was dat Afro-Amerikaanse vrouwen die permanente haarverf gebruikten 45 procent meer kans hadden om borstkanker te ontwikkelen. Als je elke vijf tot acht weken verf gebruikte, steeg die kans naar 60 procent, volgens de wetenschappers.

Niet onmiddellijk een causaal verband

“Researchers zijn al langer op zoek naar een verband tussen de twee dingen. Maar tot nu toe waren alle resultaten niet echt eenduidig. In onze studie zien we wel degelijk een verband tussen haarverf en kanker. Vooral bij Afro-Amerikaanse vrouwen zien we echt een duidelijk verband, zeker die vrouwen die vaak hun haar verven”, vertelt Alexandra White aan The Independent. Zij is de belangrijkste auteur van het onderzoek en hoofd van de NIEHS Environment and Cancer Epidemiology Group.

Bij vrouwen die gebruik maakten van verschillende chemische stijltangen steeg de kans op borstkanker met 18 procent. Maar de wetenschappers benadrukken wel dat de resultaten herhaald moeten worden in andere studies.

Toch moeten al die bevindingen met een korrel zout genomen worden. Dat vertelde ook professor Paul Pharoah. Hij is gespecialiseerd in kankeronderzoek aan de Universiteit van Cambridge. “De resultaten zijn misschien intrigerend, maar een causaal verband tussen haarverf en kanker is er niet onmiddellijk. Vrouwen die die producten gebruiken, hoeven dus niet bang zijn.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…