Half miljoen mensen vroeg asiel aan in Europa tijdens eerste helft 2023

In de eerste zes maanden van 2023 vroegen 519.000 mensen asiel aan in Europa. Dat is 28 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA).

Waarom is dit belangrijk?

Migratie is een politiek gevoelig thema, dat steeds vaker op de agenda verschijnt. Enerzijds heeft Europa jonge migranten nodig om de arbeidsmarkt te ondersteunen, anderzijds zijn er landen die de gemaakte afspraken niet nakomen. In België zijn bijvoorbeeld de opvangplaatsen ontoereikend en slapen honderden asielzoekers op straat.

In het nieuws: 28 procent meer asielaanvragen dan een jaar geleden.

In vergelijking met de eerste zes maanden van 2022 zijn er 28 procent meer asielaanvragen. In 2022 stegen de aanvragen ook al met 53 procent.

  • Daarmee lijkt de EU, samen met Zwitserland en Noorwegen, op weg om dit jaar een miljoen asielaanvragen te ontvangen. Het aantal in de eerste zes maanden klokte af op 519.000.
  • Er zijn twee belangrijke redenen voor de stijging van de asielaanvragen. Jaarcijfers voor 2022 worden berekend tegenover een lage basis, toen in 2020 en 2021 de migratiecijfers een duik namen door de reisbeperkingen binnen de coronacrisis.
  • Daarnaast zijn de opvangplaatsen beperkt. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa 4 miljoen Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Die hebben het geluk onder een ander statuut te vallen.

Duitsland

  • Vooral het aantal Afghanen nam toe. Onder het regime van de Taliban dienden Afghanen vorig jaar 65 procent meer asielaanvragen in. Daarnaast kwamen er vorig jaar ook opvallend meer Venezolanen (+61 procent) en Syriërs (+25 procent) bij.
  • Duitsland is het land dat dit jaar de meeste aanvragen kreeg. In 2015-2016 was dit niet anders, toen het ook het grootste deel van de Syrische vluchtelingen in huis nam. In 2023 zijn 62 procent van de aanvragen ook terug van Syriërs, 95 procent van hen krijgt ook internationale bescherming.
  • Tenslotte is het aantal Russen en Iraniërs die Europese bescherming krijgt volgens het EUAA ook gestegen. Het groeiende cijfer is een grote uitdaging voor Europa, en het continent heeft nog steeds niet echt een plan klaar.

(ns)

Meer
Lees meer...