Vorig jaar teelbalkanker overwonnen, nu knalt hij Ivoorkust naar toernooiwinst in Africa Cup

Ivoorkust heeft een ongelofelijk sprookje achter de rug tijdens de Africa Cup. In de finale in Abidjan op zondag wist Ivoorkust met 2-1 te winnen van Nigeria. Negen minuten voor het einde scoorde de 29-jarige Sébastien Haller het beslissende doelpunt. Zo versiert Ivoorkust nu al zijn derde titel in de Africa Cup. Maar voor de Ivoriaanse spits Haller is deze overwinning nog iets specialer.

Door Victor Peeters


In 2022 maakte Haller de overstap van Ajax naar Dortmund. Maar nog voor de aanvaller zijn debuut kon maken, werd er teelbalkanker bij de Ivoriaan geconstateerd. Een ware nachtmerrie voor de spits. Na twee operaties en vier chemotherapieën maakte hij in februari 2023 zijn langverwachte debuut. Vorig seizoen scoorde Haller uitgerekend op Wereldkankerdag zijn eerste competitiedoelpunt voor Dortmund.

Kort nadat hij zijn land een van de meest onwaarschijnlijke titelzeges van de Africa Cup bezorgde, gaf Sebastian Haller een emotioneel televisie-interview. Het interview voor BBC moest zelfs onderbroken worden omdat hij in tranen uitbarstte. “We hoopten hier te raken en opnieuw was het geen gemakkelijke wedstrijd. De vreugdevolle taferelen die we nu zien, wat er aan de gang is in het land, zij verdienen het ook. Ik hoop echt dat het veel mensen goed doet”, vertelde hij op BBC.

Comeback

De AFCON-campagne van Ivoorkust is ronduit verrassend te noemen. Ivoorkust leek aanvankelijk een teleurstellend toernooi te beleven en ontsloeg zijn manager Jean-Louis Gasset, omdat men dacht dat de ploeg in de groepsfase ging uitvallen. Maar niets is minder waar. Een reeks resultaten in andere wedstrijden leidde ertoe dat het gastland zich alsnog kon kwalificeren voor de knock-outfase als een van de vier beste derdes uit de groepsfase.

Meer
Lees meer...