Harvey Weinstein krijgt nog eens 16 jaar cel

Harvey Weinsteins celstraf is nog eens met 16 jaar verlengd. De voormalige filmproducer zit op dit moment al een straf van 23 jaar uit voor verkrachting, die hij kreeg in 2020 in New York. De nieuwe rechtszaak ging om feiten in Los Angeles.

Harvey Weinstein (70) kent nu ook zijn straf van de rechter in Los Angeles. In 2020 werd hij al veroordeeld tot 23 jaar cel voor feiten in New York. Het ging daarbij om de verkrachting en seksuele aanranding van een productieassistente in 2006 en een actrice in 2013. Maar ook in Los Angeles maakte de filmproducent zich schuldig aan seksuele misdrijven. Daarvoor kreeg hij een aparte rechtszaak.

16 jaar cel

Vandaag, op 23 februari 2023, kent Harvey Weinstein ook zijn straf in Los Angeles. Hij werd daar vervolgd voor verkrachting en seksuele agressie van in totaal vier vrouwen. De jury verklaarde hem uiteindelijk schuldig voor de verkrachting van één van die vrouwen, een fotomodel en actrice. Het ging om feiten uit 2013, tijdens een Italiaans filmfestival in Beverly Hills. Het slachtoffer werd verkracht in een hotelkamer.

Tijdens het proces kwamen er nog drie andere vrouwen naar voren met beschuldigingen, maar voor deze feiten werd Weinstein vrijgesproken. Na verder overleg werd de straf gezet op 16 jaar. Die komen bovenop de gevangenisstraf van 23 jaar die Weinstein nu uitzit. Aangezien Weinstein op dit moment 70 jaar oud is en niet in de beste gezondheid verkeerd, is de kans dat hij ooit nog zal vrijkomen vrijwel onbestaand.

In 2017 kwamen tientallen vrouwen naar buiten met verhalen over Harvey Weinstein. Deze vormden de aanleiding voor de #MeToo-beweging, waarmee slachtoffers seksueel wangedrag door hogergeplaatsten aankaarten. Zij gebruikten daarbij hun machtspositie om misbruik te maken van slachtoffers.

Meer
Lees meer...