Left Right
scrollTop top

Proces tegen Harvey Weinstein in New York begonnen


Harvey Weinstein proces
© epa

De rechtszaak tegen de voormalige filmproducer Harvey Weinstein is vandaag begonnen in New York, ruim twee jaar na de eerste beschuldigingen van seksueel misbruik. Bij een veroordeling riskeert Weinstein levenslang.

Het was de Amerikaanse krant The New York Times die twee jaar geleden als eerste naar buiten kwam met beschuldigingen van seksueel geweld tegen Harvey Weinstein. Sindsdien hebben meer dan honderd vrouwen de 67-jarige filmproducer beschuldigd van verkrachting, seksueel misbruik, intimidatie en ongewenste intimiteiten.

Aanklachten

Het proces in New York gaat over twee aanklachten van verkrachting. Mimi Haleyi, een voormalige medewerkster van Weinstein, beschuldigt hem ervan haar in 2006 tot orale seks gedwongen te hebben. Een anonieme vrouw zegt in 2013 door Weinstein verkracht te zijn.

Daarnaast is een ook een aanklacht van roofzuchtige seksuele aanranding. Dit is de zwaarste aanklacht waarvoor de maximumstraf levenslang is. Om daarvoor veroordeelt te worden, moeten de aanklagers kunnen bewijzen dat er langdurig patroon van seksuele misdrijven is bij Harvey Weinstein.

Weinstein ontkent

Weinstein ontkent alle aanklachten. Hij beweert dat alle seksuele contacten die hij heeft gehad met wederzijdse toestemming zijn gebeurd. Zijn advocaten zullen dat proberen bewijzen met sms’en en mailverkeer van de slachtoffers.

Twee maanden

Het proces is een van meest gemediatiseerde processen ooit en belooft dan ook lang te duren. Aan de potentiële juryleden is alvast gevraagd om zich twee maanden beschikbaar te houden.

Vandaag is Harvey Weinstein een eerste keer in de rechtbank verschenen. Hij liep met een looprek door problemen met zijn rug die hij zou hebben opgelopen bij een ongeval enkele maanden geleden. Voor de rechtbank stonden meerdere vrouwen te protesteren met boodschappen als “Listen to survivors” en “Justice for survivors“.

Volksjury

Morgen begint de selectie van de volksjury. Die moet in principe niet vooringenomen zijn, maar door de vele aandacht die de zaak de afgelopen jaren kreeg in de pers lijkt dat haast onmogelijk.

De selectie van de juryleden zal daarom zo’n twee weken in beslag nemen. Daarbij worden alle kandidaten ondervraagd over hun verleden, hun kennis van de zaak en hun mening over #MeToo. Ook hun sociale media zal door beide partijen gezocht worden naar mogelijke uitspraken die zij in het verleden hebben gedaan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…