Left Right
scrollTop top

Harvey Weinstein schuldig aan verkrachting en seksueel geweld


Harvey Weinstein Schuldig Verkrachting
© EPA

Filmproducent Harvey Weinstein is schuldig bevonden aan twee van de vijf aanklachten waar hij van beschuldigd werd. Het gaat om aanklachten van seksueel geweld en verkrachting. De jury kwam na vijf dagen beraad met de uitspraak naar buiten. Weinstein krijgt binnenkort te horen wat z’n straf zal zijn.

Na vijf dagen overleggen, heeft een jury beslist dat filmproducent Harvey Weinstein schuldig is aan criminele seksuele mishandeling met voorbedachten rade en verkrachting zonder voorbedachten rade. Voor die twee misdrijven kan hij respectievelijk voor 25 en 4 jaar in de gevangenis belanden.

Geen levenslange straf

De jury, die bestond uit zeven mannen en zeven vrouwen, kon het maar niet eens worden over de zwaarste aanklachten in het rijtje. Uiteindelijk oordeelde de jury dat Weinstein niet schuldig was aan het feit een “seksueel roofdier” te zijn. Daardoor ontsnapt hij aan een levenslange celstraf.

Welke straf de ooit zo machtige filmproducent effectief krijgt, is nog niet bekend. Daar moet de rechter zich de komende dagen nog over buigen. In deze rechtszaak stond hij enkel terecht voor de beschuldigingen van de verkrachting van actrice Jessica Mann uit 2013 en de seks met tv-assistente Miriam Haley uit 2006.

Weinstein hield vol onschuldig te zijn en beweerde dat de seks in beide gevallen met wederzijdse toestemming was. Ondertussen beschuldigden heel wat vrouwen de producent al van seksueel misbruik.

#MeToo

Harvey Weinstein richtte samen met z’n broer Bob de filmstudio Miramax op. Die hield zich vooral bezig met kleine onafhankelijke films en slaagde erin om die internationaal in de kijker te zetten. Later richtten de broers ook nog The Weinstein Company op.

De films die de Weinstein-broers maakten wonnen tientallen Oscars. Ze waren onder andere verantwoordelijk voor kaskrakers als Pulp Fiction, Shakespeare in Love en The King’s Speech. Weinstein werd door de jaren één van de belangrijkste producer in de filmwereld.

Hij kon het imago van een acteur (en vooral van een actrice) maken of kraken. Dat wist ie en daar zou hij gretig gebruik van hebben gemaakt. Toen in 2017 aan het licht kwam dat Weinstein nogal losse handjes had, ontstond de #MeToo-beweging. De beweging toonde aan hoeveel vrouwen het slachtoffer werden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update