Left Right
scrollTop top

Heisa om niks in Koksijde: asielzoeker is waarschijnlijk onschuldig, zwembadverbod komt er niet


Heisa om niks in Koksijde: asielzoeker is waarschijnlijk onschuldig, zwembadverbod komt er niet

Een nieuwe wending in de heisa rond een mogelijk zwembadverbod voor asielzoekers in Koksijde, want de man die verdacht wordt van de aanranding van een meisje is vermoedelijk onschuldig. Hij was zaterdag na het verhoor al vrijgelaten en nu weet De Morgen dat hij niet voor de onderzoeksrechter wordt geleid. Op het schepencollege van Koksijde is beslist dat het zwembadverbod voor vluchtelingen er niet komt.

Of er sprake is van een misdrijf, dat wordt nog bekeken, stelt het parket tegenover De Morgen. Maar het feit dat hij niet voor de onderzoeksrechter moet verschijnen, maakt duidelijk dat de jongeman niet wordt verdacht van zware feiten zoals aanranding. Mogelijk zou het om “een inschattingsfout” gaan en probeerde de twintiger een panikerend meisje te redden in een wildwaterbaan. De opzichter verwittigde de politie en die nam de asielzoeker mee voor verhoor. Maar het meisje heeft geen klacht ingediend.

Gisteren liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten dat de man naar een gesloten instelling zou worden gebracht, hoewel de politie hem na dat verhoor dus onmiddellijk heeft vrijgelaten. De burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open Vld), pleitte vervolgens voor een zwembadverbod voor de asielzoekers in zijn gemeente, iets wat Francken dan weer geen goed idee vond omdat hij zo een hele groep zou straffen voor “individueel wangedrag”.

Maar na een bijeenkomst van het schepencollege vandaag is beslist dat er geen zwembadverbod in Koksijde komt. Wel vraagt de gemeente aan Fedasil om extra cursussen voor asielzoekers, en het reglement van het zwembad zal ook in het Arabisch worden vertaald, stelt De Morgen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…