Left Right
scrollTop top

Het blijft stakingsdagen regenen: na aankondigingen van TEC en NMBS, dreigt ook deze vakbond weer met een staking


Het blijft stakingsdagen regenen: na aankondigingen van TEC en NMBS, dreigt ook deze vakbond weer met een staking

De socialistische vakbond ABVV wil in de eerste week van februari 2017 een nationale stakingsdag houden. Op 23 januari komt daar een definitieve beslissing over. De vakbond gaat niet akkoord met het beleid van de regering-Michel, vooral op het vlak van de pensioensregeling.

Het federaal comité van de ABVV-vakbond komt met een nieuw actie- en communicatieplan naar buiten, met daarin de optie om in de eerste week van februari een algemene en nationale staking te organiseren. Nu gaat de vakbond het voorstel bij zijn achterban voorleggen. Op een nieuw federaal comité op 23 januari zal een definitieve beslissing genomen worden. Dat melden de VRT en de kranten van De persgroep.

Vlak na de zomer heeft het ABVV al eens gedemonstreerd tegen het pensioenbeleid van de federale regering. Wat de vakbond het meest stoort zijn elementen zoals het pensioen met punten, de zware beroepen en de eenheid van pensioenen. “Terwijl de vennootschapsbelasting daalt en de vermogenden financiële cadeaus krijgen, wordt de sociale zekerheid uitgehold. En de sociale zekerheid, dat zijn de pensioenen”, klinkt het.

Andere stakingen

Volgende week dinsdag 19 december organiseert het ABVV al samen met de christelijke vakbond ACV een nationale betoging in Brussel “tegen het pensioengeknoei van deze regering”. Het succes van die betoging zal wellicht mee bepalen of er een nationale stakingsdag komt of niet.

De Franstalige vakbond CGSP Cheminots roept op om op 19 december ook te staken. Dat zegt Philippe Dubois van de Franstalige tak van het ABVV/ACOD. “Het is niet onze bedoeling die dag het land lam te leggen. We willen onze leden enkel maar de kans geven aanwezig te zijn op die nationale manifestatie”, klinkt het. “We willen die dag zoveel als mogelijk mensen in Brussel krijgen. Dat is belangrijk want de overheid valt ook de pensioenen van het personeel van de spoorwegen aan.” De staking zal van 18 december om 22 uur tot 19 december om 22 uur duren.

Onduidelijkheid bij Waalse TEC

Ook bij het Waalse vervoersbedrijf TEC willen ze het werk neerleggen op 20, 21 en 22 december. Waals minister van Mobiliteit Carlo Di Antonio (cdH) is al met drie vakbonden aan tafel gaan zitten, maar of hij er effectief in geslaagd is om de stakingen tegen te houden, is nog lang niet zeker.

“Onze positie is niet veranderd”, klinkt het bij het ABVV. “We waren daar niet om te onderhandelen maar om te luisteren. “We willen in dialoog blijven gaan”, geeft de vakbond CSC Transports aan. “Daar waar er discussie is, is er hoop.” De liberale vakbonden vragen zich vooral af of de staking wel nuttig is. Zij hopen dan ook dat die vermeden kan worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810