Het centrum van Brussel is eindelijk verkeersvrij, en zo mooi moet alles er gaan uitzien

Het centrum van Brussel is eindelijk verkeersvrij, en zo mooi moet alles er gaan uitzien

Het is zover: de Brusselse centrale lanen zijn verkeersvrij gemaakt. De zwakke weggebruiker is nu koning op de Anspachlaan en de omliggende straten. De werkzaamheden om er een prachtige promenade van te maken kunnen nu beginnen, en de plannen zien er echt wel mooi uit.

Vanaf vandaag zijn het Beursplein, de Anspachlaan en de omliggende straten verkeersvrij, goed voor de omvangrijkste voetgangerszone van Europa. In totaal wordt het verkeersvrije centrum verdubbeld van 28 naar 50 hectare, wat de stad leefbaarder, aantrekkelijker en toegankelijker moet maken voor bewoners en bezoekers. De plannen voor de verkeersvrije Anspachlaan werden gemaakt door ontwerpstudio Sum Project. Die studio probeerde rekening te houden met zowel de noden van de lokale bewoners als van de bezoekers.

En de wandelaars en fietsers worden echt wel koning. Zo komen er twee fonteinen (Ortsstraat en De Brouckèreplein) en enorm veel fietsparkings. Er komen bovendien niet alleen bovengrondse fietsstalletjes, maar ook onder het Beursplein en De Brouckèreplein komen ruimtes met elk plaats voor 500 fietsen.

Veel plaats voor groen en terrasjes

Afzonderlijke fietspaden zullen er dan weer niet komen op de Anspachlaan. Fietsers en voetgangers zullen de centrale ruimte moeten delen. Het voet- en fietspad wordt aan beide kanten afgebakend door bomen, tuintjes en plaats voor terrasjes. Al het groen zal bewaterd worden met regenwater dat wordt opgevangen, zodat de stadsdiensten dat niet meer handmatig moeten komen doen.

Enkel op het De Brouckèreplein konden de ontwerpers niet meer groen voorzien, omdat het premetrostation zich daar niet diep genoeg voor onder de grond bevindt. Dat De Brouckèreplein zal bovendien als agora – een onthaalplein – dienen. Vervolgens kan je naar het Beursplein wandelen, dat dan weer dienst kan doen als stadstheater. Als je nog verder wandelt, kom je aan op het Fontainasplein, dat als groen stadsplein de verbinding moet vormen met de Sint-Jacobswijk en Anneessenswijk.

Het zal echter wel nog eventjes duren vooraleer al die werkzaamheden voltooid zullen zijn. Als alles goed gaat, kan er later dit jaar of begin volgend jaar echt werk gemaakt worden van de renovaties, die dan iets meer dan een jaar zullen duren.

Gesponsorde artikelen