Het Chinees schubdier is het meest gesmokkelde dier: dit moet je erover weten

Neen, het is niet de olifant, de neushoorn of de tijger. Het meest verhandelde dier op de illegale markten is er eentje waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt: het Chinees schubdier. Stropers hebben het vooral gemunt op de schubben en het vlees van dit arme beestje.

In China gelooft men nog steeds heel erg in de geneeskrachtige werking van de schubben van het Chinees schubdier. De traditionele geneeskunde zegt dat de geroosterde schubben van het dier onder andere helpen tegen verlamming.

Een onderzoeksteam van de universiteit van Oxford heeft samen met het Chinese Public Security Bureau for Forests onderzoek gedaan naar de handel in Chinese schubdieren. Sinds 2010 vond het team al zo’n 2,6 ton aan schubben, goed voor ongeveer 4.900 dieren in totaal. De prijs van de schubben is de afgelopen twintig jaar enorm gestegen. Een kilogram schubben kostte in de jaren 90 nog zo’n 10 euro, nu levert een kilo schubben maar liefst 430 euro op.

Het Chinees schubdier wordt niet alleen bejaagd omwille van zijn ‘helende’ schubben, de Chinezen krijgen blijkbaar ook graag schubdiervlees op hun bord.

Makkelijk doelwit

Het Chinees schubdier is een zeer gemakkelijk doelwit voor de stropers. Het beestje rolt zich helemaal op als het gevaar voelt. Tegen roofdieren is deze techniek uiterst effectief, aangezien de schubben ondoordringbaar zijn, maar tegen de grijpgrage klauwen van stropers is het dier volkomen hulpeloos.

De stroperij op tijgers, neushoorns en olifanten krijgt enorm veel media-aandacht terwijl de problematiek van de jacht op het  Chinees schubdier amper vermeld wordt. Daarom volgen hier 8 bijzondere feiten over dit speciale wezentje, zodat je het nooit meer vergeet.

1. Het schubdier heeft geen tanden.

2. Maar hij heeft een lange tong waarmee hij termieten en insecten vangt.

3. Er bestaan acht soorten schubdieren, drie daarvan zijn met uitsterven bedreigd.

4. Schubdieren leven zowel in nesten onder de grond als in bomen.

5. Het schubdier is een nachtdier.

6. Net als onze nagels en de hoorn van de neushoorn, zijn de schubben van het schubdier van keratine.

7. De klauwen van het schubdier kunnen door beton graven.

8. Het woord pangolin komt van het Maleisische ‘pengguling’ dat ‘oprollen’ betekent.

Voor degenen die maar niet genoeg kunnen krijgen van het schubdier hebben we ook nog een filmpje:
Bron: Project Pangolin
Meer
Lees meer...