Het Chinese vaccindebacle: explosie van uitbraken in landen die op Sinovac en Sinopharm vertrouwden

Verschillende media berichtten de voorbije dagen nog licht euforisch over de Chinese vaccinatie-inspanningen. Volgens de Franse krant Le Figaro worden in China nu dagelijks meer dan 20 miljoen mensen tegen covid-19 ingeënt. Het voorbije weekeinde werd zelfs de symbolische kaap van 1 miljard inentingen gesloopt. Dat alles in een land dat 1,4 miljard inwoners telt. Toch zit er een flinke adder onder het gras. Want meerdere landen die hun bevolking hebben ingeënt met Chinese vaccins, krijgen nu te maken met een verwoestende toename van nieuwe coronagevallen.

Waarom is dit belangrijk?

Nieuwe uitbraken onder populaties die voornamelijk Chinese vaccins kregen toegediend, ondermijnen de Chinese vaccindiplomatie. Derdewereldlanden zullen nu de neiging hebben zich voor vaccins tot het Westen, eerder dan naar China te wenden.

4 landen die Chinese vaccins toegediend kregen in top 10 meeste nieuwe uitbraken

Volgens de New York Times werd in landen als Chili, Bahrein, Mongolië en ook de Seychellen al 50 tot 68 procent van de bevolking volledig ingeënt, waarmee ze de Verenigde Staten en de EU overtreffen. Maar alle vier deze landen stonden vorige week in de top 10 van landen met de meeste nieuwe uitbraken van Covid. All vier dienden hun bevolking hoofdzakelijk vaccins toe die werden gemaakt door twee Chinese vaccinmakers: Sinopharm en Sinovac Biotech.

Dat de Chinese vaccins niet deugen moet blijken uit volgende vergelijking: in Israël – waar mensen het Pfizervaccin kregen toegediend – worden vandaag 4,95 gevallen van covid geregistreerd per per miljoen mensen. In de Seychellen zijn er dat 716 per miljoen.

Efficiëntie van 3 procent na de eerste injectie

Chinese toplui deden eerder al zelf ongelukkige uitspraken over hun vaccins, waarna ze door de overheid werden teruggefloten. Maar niet enkel in hun eigen land heerst ongerustheid over de weinig doeltreffende Chinese vaccins. Uit een studie van de universiteit van Santiago in Chili blijkt dat het Sinovac-vaccin na de eerste injectie een doeltreffendheid van amper 3% zou hebben. Grote delen van de Chileense bevolking kregen het Sinovac-vaccin toegediend. Maar ook Chili krijgt de pandemie maar niet onder controle.

Chinese vaccins komen aan in de Filippijnen – (Foto: Xinhua/Rouelle Umali)

Dat alles heeft gevolgen voor de wereld, want het ondermijnt de credibiliteit in China’s vaccindiplomatie. Peking meldde zich al maanden geleden met vaccins in de ontwikkelingslanden. Om goodwill te creëren en invloed en commerciële deals binnen te halen. In eerste instantie profiteerde het land daarvan. Want de VS waren in het begin zeer terughoudend om vaccins naar ontwikkelingslanden te exporteren. Maar als gevolg van het Chinese vaccindebacle zullen ontwikkelingslanden nu voor vaccins naar het Westen, eerder dan naar Peking kijken. Als steeds meer landen de Chinese vaccins gaan weigeren, kunnen de EU en Amerika de strijd om vaccindiplomatie alsnog winnen.

Meer
Lees meer...