Het is vandaag Record Store Day: deze exclusieve releases moet je zeker eens checken

Het is vandaag Record Store Day: deze exclusieve releases moet je zeker eens checken

Record Store Day wordt zaterdag voor de negende keer gevierd in ons land. Het is de bedoeling om onafhankelijke platenzaken in de kijker te zetten en nog eens fysiek muziek te kopen in plaats van te streamen of te downloaden. En zoals de traditie dat wil, verschijnen er op die dag een hoop exclusieve releases. Deze items moet je zeker eens checken.

David Bowie – ‘Welcome To The Blackout’

Bowie-fans mogen een gat in de lucht springen. Vandaag komt ‘Welcome To The Blackout’ uit, een uitgebreide box van maar liefst drie platen. Die bevatten het beste van twee optredens uit 1978 in het Londense Earl’s Court. De tracks werden opgenomen door Tony Visconti en gemixt door Bowie zelf in Montreux.

Tracklist:

 • Warszawa
 • Heroes
 • What In The World
 • Be My Wife
 • The Jean Genie
 • Blackout
 • Sense Of Doubt
 • Speed Of Life
 • Sound And Vision
 • Breaking Glass
 • Fame
 • Beauty And The Beast
 • Five Years
 • Soul Love
 • Star
 • Hang On To Yourself
 • Ziggy Stardust
 • Suffragette City
 • Art Decade
 • Alabama Song
 • Station To Station
 • TVC 15
 • Stay
 • Rebel Rebel

The National – ‘Boxer (Live In Brussels)’

The National lastte in oktober 2017 een concert in de Bozar in Brussel af omdat ze een persoonlijke uitnodiging gekregen hadden van voormalig Amerikaans president Barack Obama. Een maand later kwamen ze ons in de watten leggen in Vorst Nationaal. Het optreden stond in teken van de tiende verjaardag van hun debuutplaat ‘Boxer’ waarmee ze tien jaar geleden doorbraken met nummers als Fake Empire, Mistaken For Strangers en Slow Show. Het concert staat op vinyl en is exclusief verkrijgbaar tijdens Record Store Day. Er zijn er amper 4.000 gedrukt, dus wees er snel bij.

Linkin Park – ‘One More Light (Live)’

Linkin Park wil op Record Store Day een ultiem eerbetoon brengen aan hun zanger Chester Bennington die vorig jaar overleed. En dat doen ze met een luxueus livealbum met opnames uit de laatste toer van de band. De vinyl zelfs is met speciaal zwart en goud versierd. Het wordt wel knokken want er zijn amper 4.000 exemplaren gedrukt.

Arcade Fire – ‘Arcade Fire (EP)’

De wildebrassen van Arcade Fire brengen vandaag hun self-titled debuut uit 2003 voor het eerst uit op vinyl. Het gaat om genummerde platen met een transparant schijfje met blauwe gloed. Cooler dan dat wordt het niet.

MDCIII – ‘MDCIII’

Mattias De Craene is vooral bekend van de groep Nordmann, maar ook zijn sideproject MDCIII doet menig oor spitsen. De saxofonist laat zich begeleiden door drummers Lennert Jacobs van The Germans en Simon Segers van De Beren Gieren en ze gaan de energieke, jazzy toer op. Hun debuutplaat verschijnt in oktober, maar ze geven ons met deze EP al een voorsmaakje met twee nummers van langer dan acht minuten. Op één van de nummers is Warhaus-zangeres Sylvie Kreusch te horen.

Run the Jewels – ‘Stay Gold Collectors Box’


Run the Jewels is in de VS de ambassadeurs van Record Store Day. Daarom brengen ze een gouden metalen doos uit met hun volledige discografie. En daar zit ook een 12 inch tussen met een Marvel Comics-cover en de songs Kill Your Masters en Stay Gold, geremixt door Smiff & Cash. Bij de doos krijg je ook een slipmat en een sticker. Hoera!

Snow Patrol – ‘Don’t Give In / Life On Earth’

Snow Patrol brengt hun eerste nieuw materiaal in meer dan acht jaar uit op Record Store Day. Het gaat om een 10 inch maxi-single als voorsmaakje voor hun nieuwe plaat die op 25 mei verschijnt. Snow Patrol wil niet alleen muzikanten, maar ook onze planeet in de kijker zetten. Zo wordt ‘Don’t Give In / Life On Earth’ ook gewijd aan Earth Day op 22 april en is de plaat zelf gemaakt van 100 procent afbreekbaar kunststof. Alsof dat nog niet genoeg is, komen ze ook nog eens naar Rock Werchter.

Led Zeppelin – ‘Friends / Rock and Roll’

Led Zeppelin-gitarist en -producer Jimmy Page is opnieuw de studio ingedoken om zijn oud materiaal onder handen te nemen. Speciaal voor Record Store Day brengt hij een luxesingle uit met alternatieve mixen van de nummers Rock And Roll van het album ‘Led Zeppelin IV’ uit 1971 en Friends van het album ‘Led Zeppelin III’ uit 1970. De tracks zijn respectievelijk gemixt in de Sunset Sound Studio in Los Angeles en in de Olympic Studios in Londen.

Brihang / Het Zesde Metaal / Flip Kowlier – ‘Naar de wuppe / De hufters’

Ja hoor, Brihang, Het Zesde Metaal en Flip Kowlier staan samen op één 7 inch. Op de A-kant hoor je Naar de wuppe zoals Het Zesde Metaal en Brihang het samen brachten in de AB. Op de andere zijde horen we dan weer De hufters van Flip Kowlier. Het gaat om een emotioneel nummer over de soldaten van de Slag van Passendale tijdens de Eerste Wereldoorlog.

The Undertones – ‘Singles Box’

The Undertones werden bij het grote publiek bekend met de punk-klassieker Teenage Kicks uit 1978. Veertig jaar na datum vieren ze de verjaardag van het nummer én Record Store Day met een boxset. Je krijgt dertien individuele 7 inches met singles uit de tijd van de originele frontman Fergal Sharkle. De tracks werden gemasterd de authentieke analoge studiotapes.

Muzikant en muziekproducer Jasper Maekelberg, de man achter Faces On TV, brengt zijn debuutplaat ‘Night Funeral’ uit op Record Store Day. Vandaag is er een speciale rode variant van het album verkrijgbaar met genummerd artwork in de hoes. Hij staat deze zomer onder andere op Rock Werchter en op het Nederlandse festival Motel Mozaïque.

Rag’n’Bone Man – ‘Live to Vinyl’

Rag’n’Bone Man is officieel ambassadeur van Record Store Day in het Verenigd Koninkrijk. Daarom brengen ze twee nieuwe songs uit op vinyl. De tracks Don’t Set The World On Fire en George Has Got A Friend warden in één take opgenomen in de Metropolis Studio in London. Ze zullen voorlopig enkel op deze plaat verschijnen. Wereldwijd zullen er 1.500 exemplaren beschikbaar zijn.

Future Old People Are Wizards / Elefant – ‘Tüüüt’

Future Old People Are Wizards en Elefant zijn zowat de vreemdste groepen van het land. Ter gelegenheid van Record Store Day brengen ze samen een split-EP uit op Consouling Sounds/9000 Records. Dat belooft weer een hoop lawaai, creatieve wendingen en schelle gitaarsounds.

Gesponsorde artikelen