Het WK 2022 in Qatar krijgt geen druppel alcohol: FIFA plooit voor lokale sjeiks

Geen voetbal en bier op het WK in Qatar, dat nog verder dreigt te veranderen in een nachtmerrie. Alles wijst op corruptie bij het toewijzen van het WK, dat in waanzinnige hitte zal moeten gespeeld worden. De werkomstandigheden voor het bouwen van de stadions waren mensonterend. En nu komt dit er nog bij: drinken zal ver van elke publieke plek moeten gebeuren, exact zoals dat nu al loopt in de Arabische wereld.

Niet dat het er ooit gezellig een feestje ging worden, maar het WK in Qatar in 2022 dreigt helemaal naar de hand gezet te worden van de conservatieve machthebbers in dat kleine golfstaatje. Want die kondigen aan dat alcohol gebannen wordt van het tornooi. Niet alleen tijdens de matchen in de stadions is er geen druppel alcohol. Ook op straten, publieke pleinen en andere openbare plekken kan dat niet.

De facto wordt alcohol zo gebannen tot in een hotelbar, waar het discreet geserveerd moet worden. Zo is het helemaal in lijn met hoe in de Arabische wereld met drank omgegaan wordt: het moet quasi in de duik gedronken worden.

“Dit is gebaseerd op onze waarden en onze tradities en onze cultuur”, zegt de secretaris-generaal van het Hoge Committee Al-Thawadi in de Arabische krant Al-Sharq. “We houden al onze regels in verband met alcohol. Er zal enkel gedronken kunnen worden op specifieke plekken, ver van publieke ruimtes.” In Qatar is het officieel verboden om alcohol te drinken in publiek, of dronken te zijn. En iedereen die gepakt wordt, dreigt stevig gestraft te worden: onmiddellijke arrestatie, stevige boetes, deportatie en zelfs gevangenisstraffen.

Brazilië mocht in 2014 geen drank bannen: “Niet onderhandelbaar”, zei FIFA toen

Reisadvies van de westerse landen voor Qatar raadt aan reizigers aan om enkel in bepaalde hotels en restaurants met vergunning te drinken. Het is afgeraden om alcohol mee te nemen naar Qatar: alle import van drank, drugs porno, varkensvlees, bijbels en andere religieuze boeken is verboden. En op de luchthaven van Doha wordt regelmatig inkomende bagage gescand.

Met die starheid over de regels moet de FIFA alweer plooien. Want het is nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de Wereldbeker dat er geen drank geserveerd wordt. Dat er in de stadions geen drank geserveerd wordt is niet uitzonderlijk, ook in Frankrijk was dat op het EK bijvoorbeeld niet het geval: alle bier was er alcoholvrij. Maar bier is wel altijd deel van een WK geweest: rond het stadion vloeide overal de drank rijkelijk, en niet enkel met 0 procent alcohol.

Zo reageerde de FIFA erg agressief toen Brazilië in 2014 nog suggereerde dat drank in voetbalstadions zou gebannen worden. Maar de secretaris-generaal Jerome Valcke reageerde toen fel: “Alcoholische drank is altijd deel geweest van een FIFA-wereldbeker, en dat zal nu niet veranderen. Excuseer als ik een beetje arrogant klink, maar dit is gewoon niet iets waarover we gaan onderhandelen.” Budweiser, het grote Amerikaanse merk van AB Inbev, is de hoofdsponsor van de wereldbeker.

Meer
Lees meer...