Hier zijn ze dan: de ‘zadels’ waarmee passagiers bijna staand moeten vliegen

Luchtvaartmaatschappijen willen steeds besparen, en een van de wondermiddelen daarvoor is meer passagiers in een vliegtuig proppen. Enkele lowcostmaatschappijen spelen al langer met het idee te besparen op zitruimte door passagiers rechtstaand te laten vliegen, en nu heeft ook Airbus een patent ingediend voor een revolutionair zetelontwerp. Al lijkt het meer op een fietszadel.

De stoel van Airbus ziet er echt niet comfortabel uit. Het gaat om een soort klapzadel dat je blijkbaar eerder doet rechtstaan dan zitten. Brian Fung van de Washington Post noemt het ding “de meest oncomfortabele vliegtuigzetel ooit”, en vindt het eerder lijken op “een middeleeuws marteltuig”.

Dat de oplossing minder comfortabel is, lijkt echter wel zeker: je kan bijvoorbeeld niets op je schoot leggen, een klaptafeltje is niet te bespeuren en de zetels naar achter kantelen lijkt ook geen optie.

Airbus

Airbus geeft toe dat het comfort afneemt, en dat het eigenlijk probeert uit te vogelen hoe ver het kan gaan zonder dat in de lucht een opstand uitbreekt. “Verminderd comfort blijft aanvaardbaar voor de passagiers zo lang de vlucht slechts een of enkele uren duurt”, klinkt het. 

De Franse luchtvaartmaatschappij benadrukt wel dat de indiening van het patent niet betekent dat het ontwerp ook werkelijkheid wordt. Maar nu ze toch al fietszadels hebben, is de volgende stap misschien ook de installatie van pedalen zodat de passagiers een beetje kunnen trappen om te besparen op elektriciteit?

Meer
Lees meer...