Hoe bevrijd je jouw kat van vervelende vlooien?

De kat is een avonturier en gaat graag op pad. Hierdoor komt ze makkelijk in contact met vlooien en dat is geen pretje. Hoe kan je jouw kat het beste verlossen van deze parasieten?

Halt! De circle of life van de vlooien moet gestopt worden! Ze zijn overal en vermenigvuldigen in een geweldig snel tempo. Zo kruipt een mini-vlo na amper twee dagen al uit zijn eitje. Vlooien zorgen soms voor allergische reacties bij je kat. De bekendste is hevige huidirritatie. Ben jij ook al aan het krabben geslagen terwijl je dit las? Je kan je kat en je omgeving nochtans makkelijk beschermen tegen vlooienaanvallen.

Zo ga je te werk:

Beter voorkomen dan genezen

De beste manier om je kat te beschermen is preventief te werk gaan. Zeker als je kat gevoelig is voor vlooienbeten is het belangrijk om de vlo direct te doden en niet pas als deze uw kat al gebeten heeft. Hoe doe je dat? 

1. Vlooienbandjes

De vlooienbandjes zijn nog steeds het populairst. Logisch, ze beschermen je kat tegen vlooien én zijn meteen ook een indicatie dat je huisdier geen zwerfkat is. In de vlooienband zit een stof die in de huid van je kat terechtkomt en zich over het hele lichaam van het dier verspreidt. Als er dus ooit een vlo op bezoek komt bij je kat is deze dankzij het halsbandje binnen de 24 u dood. 

Bij het kiezen van zo een halsbandje tegen vlooien is het belangrijk dat je op de kwaliteit let. Je kiest het beste voor een bandje zonder permethrine, omdat de meeste katten enorm gevoelig zijn aan deze stof. Koop dus niet om het even welk bandje, maar raadpleeg je dierenarts of ga langs bij de apotheker.

2. Anti-vlooienvloeistof

Dit is de meest effectieve manier om je kat te beschermen tegen vlooien, bovendien werkt het in sommige gevallen ook tegen oormijt en teken. Met een pipetje breng je maandelijks een kleine dosis anti-vlooienvloeistof aan tussen de schouderbladen van je kat. Vermijd contact met de vloeistof en je eigen huid. Bij de meeste doosjes van deze medicatie zit een soort van herinneringsstickers, die je dan in je agenda kan kleven zodat je geen enkele maand overslaat. Handig!  

Met een correcte toepassing van de gebruiksvoorschriften vermijd je problemen. Toch vraag je het best raad aan je dierenarts, die zal je een gepaste dosis voorschrijven. Want die dosis is immers gebaseerd op de maat en het gewicht van je huisdier en verschilt tevens van kat tot hond. Als je kat zwanger is of kleine kittens heeft, let je ook best op als je haar een anti-vlooienvloeistof toedient. 

3. Injecties

Is je kat enorm gevoelig voor vlooienbeten? Dan ga je best elk half jaar langs bij je dierenarts om een spuitje tegen vlooien. Op deze manier zijn vlooieneitjes die toch zijn achtergebleven bij je kat niet meer levensvatbaar. Zo voorkom je dat je kat last krijgt van allergische reacties. Het is een uitstekende ondersteuning, maar niet voldoende om je huisdier te beschermen. 

Shutterstock

Als het al te laat is…het SSS-plan

Op deze drie manieren (stofzuigen, sprayen en shampoo’en) kan je komaf maken met vlooien wanneer deze je kat en je omgeving al bereikt hebben. Ze werken echter alleen ondersteunend en zijn niet voldoende om je kat optimale bescherming te bieden tegen vlooien.

4. Stofzuigen

Stofzuig alle tapijten in huis en zorg ervoor dat de stofzak niet blijft rondslingeren. Je zou immers niet willen dat die kleine griezels er terug uit kruipen.

Je kan in de stofzuigerzak tevens een stukje vlooienband steken om verspreiding via de stofzuiger tegen te gaan.

Herhaal regelmatig deze stap.. 

5. Sprayen

Behandel tapijten, dekens en de hele slaapkamer met een anti-vlooienspray. Deze omgevings- of interieursprays maken meteen komaf met larven en eitjes van vlooien.

Als er sprake is van een echte vlooienplaag, kan je het ook grootser aanpakken. Bij een ‘vlooienbom’ komt er een grote hoeveelheid gas vrij die de parasieten met de grond gelijk maakt. Let er dan wel op dat je kat of hond zich niet meer in de ruimte bevindt of ze ondergaan hetzelfde lot als de vlooien. Vissen en vogels verhuizen best ook even naar een andere ruimte.  

Vergeet ook niet de lievelingsmand van je huisdier te wassen of een spraybehandeling te geven.

Shutterstock

6. Shampooën

Het is niet evident, maar een goede shampoobeurt kan je kat helpen. Het is echter slechts een aanvullend middel om je kat te beschermen tegen vlooienaanvallen, omdat het slechts op korte termijn werkt.

Hetzelfde geldt voor vlooienpoeders, waarmee katten over het hele lichaam worden ingewreven. Deze werken slechts verdovend voor de vlo en zijn niet dodelijk. 

Shutterstock
(Bronnen: Catster, Beaphar, vlooien.org)
Meer
Lees meer...