De oorlog in Oekraïne houdt de digitale wereld in beroering. Hieronder volgt een onvolledig overzicht van acties en ontwikkelingen van afgelopen dag.
– Oekraïne vraagt wisselkantoren voor cryptomunten om Russen en Wit-Russen niet meer te bedienen. Binance en Coinbase doen dat niet, want dat gaat precies tegen de open aard van blockchain in.
– Bolt, een concurrent van Uber taxi’s én Uber EATS, stopt activiteiten in Wit-Rusland, haalt alle Russische producten uit de maaltijd-app en maakt miljoenen steungeld over.
– Vele duizenden windturbines sturen geen data meer door, omdat ze hun internetverbindingen kwijt zijn. De datatransmissie verloopt via de ruimte, met KA-SAT-satelliten. Die doen het al dagen niet meer. Een mogelijke oorzaak is een DDoS-aanval. De turbines geven nog wel stroom af.
– De Duitse online belangenorganisatie Bundesverband Digitale Wirtschaft roept zijn achterban op om geen Russische techleveranciers meer te gebruiken. Daarnaast vraagt het media om reclameruimte beschikbaar te stellen voor goede doelen. Ook eventuele paywalls zouden tijdelijk uit moeten om relevante informatie en nieuws ongehinderd te laten stromen.
– Dutch Digital Agencies, de belangenorganisatie van digitale bureaus in Nederland, speelt op dit moment een verbindende rol richting leden en helpt kennis delen waar mogelijk. Bijvoorbeeld zodra de grenzen open gaan, wil de instantie juridische en praktische hulp kennis bieden waar nodig. Bijvoorbeeld hulp bij het aanvragen bij het verstrekken van visa.
– Amazon deactiveert Oekraïense verkopers om te voorkomen dat ze strafpunten krijgen omdat ze orders te laat of niet leveren. Dat voorkomt negatieve recensies en daarmee het risico dat accounts worden geblokkeerd.
– Designers van instanties als WeTransfer, TU Delft, Deus.ai. Adyen en tientallen anderen willen hun vakgenoten helpen. Ze richten designersunitedforukraine.org op om ontheemde naar een veilig onderdak te loodsen.
– Het Oekraïense ministerie van Digitale Zaken vraagt ICANN om Russische topleveldomeinen te blokkeren en IP-adressen terug te trekken.
Er is een omgeving die slecht tot niet zichtbaar is, maar die ook wezenlijk onderdeel is van het landenconflict. De ruimtevaartbusiness:
– De Oekraïense ondernemer Max Polyakov vraagt aan westerse satellietbedrijven om hun data te delen, want: ‘We zijn ’s nachts blind’, terwijl satellieten altijd waarnemen. Hij doet met name een beroep op Planet Labs, Maxar Technologies, Airbus, SI Imaging Services, SpaceView, BlackSky, Iceye en Capella.
– Apple staakt ‘tijdelijk’ de verkoop van zijn hardware in Rusland, mogelijk ook omdat het bedrijf geen geld kan incasseren.
– Zonder techniek uit Oekraïne blijven tal van raketten uit Amerika, Europa, China en Rusland aan de grond. Het land is wezenlijk onderdeel van de industrie, als leverancier van raketonderdelen.
– Rusland trekt zich terug uit internationale samenwerkingsverbanden met ruimtevaartorganisaties. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat er vanaf Frans Guyana geen Soyuz-raketten meer vertrekken, wat wachtrijen oplevert. De Ariane-veren zijn voor komende tijd al volgeboekt.
– Het ziet er niet naar uit dat de ExoMars-missie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA nog doorgaat komende september. Die zou plaatsvinden op het Kosmodroom van Bajkonoer.