Hoe monteer je zelf een raam?

Geschreven met input van Creon ramen

Zeker wanneer je een bestaand pand koopt, kan het gebeuren dat de indeling van het pand niet helemaal in lijn is met wat jij precies in gedachten hebt en dat er toch het een en ander verbouwd moet worden. Een aantal zaken kun je uitbesteden maar er zijn ook zeker zaken die je zelf kunt, zoals het monteren van een raam. We geven je vast een aantal tips.

Waarom een ander raam installeren
Een huis komt niet altijd overeen met de verwachtingen van de huidige bewoners of eigenaren. Vooral in oude gebouwen zijn ruimtes zoals toiletten, badkamers of bergingen vaak zonder ramen uitgevoerd. Als er een ombouw of wijziging van gebruik plaatsvindt, wordt vaak pas achteraf gedacht aan het plaatsen van een raam. Het is echter altijd goed om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen voordat je begint met verbouwingen.

Een ingenieur of architect raadplegen
Heb je eenmaal besloten zelf een raam te monteren, raadpleeg voor alle zekerheid een bouwkundig ingenieur of architect om te adviseren of het nieuwe raam goed zit op de door jou aangegeven plek. Zo voorkom je dat je achteraf, wanneer het klusje al is geklaard, tot de ontdekking komt dat je nieuwe raam helemaal niet zo goed staat op z’n nieuwe plek. De verantwoordelijke bouwautoriteit kan je snel informeren of een bouwvergunning vereist is of niet. In de meeste gevallen zal dit vrijwel zeker het geval zijn. Onder meer wordt er rekening mee gehouden of het raam zich op de begane grond of een bovenverdieping bevindt. 

Stappenplan voor het monteren van ramen 

1. Gleuf voor de raamdorpel

Als je alle vergunningen hebt verkregen, is ook het bijbehorende bouwplan beschikbaar. Teken nu volgens dit plan de exacte positie van de latei op de betreffende muur, dus in het midden boven de getekende raamnis. Afhankelijk van de grootte van het raam is de sleuf voor de lateien 30 tot 40 cm breder dan de eigenlijke raamnis. Aan elk van de latere raamzijden moet de latei 15 tot 20 cm op het metselwerk liggen.

2. Monteer en bevestig raamdorpels

Er is sprake van raamlateien omdat bij een conventionele wanddikte altijd twee lateien naast elkaar worden toegepast. Plaats dus eerst de binnenlatei en zet deze vast met het bijbehorende bevestigingsmateriaal. Ga op precies dezelfde manier te werk met de tweede latei.

3. Beitel de raamopening uit

Nu kun je doorgaan met het doorbreken van de muur. Teken de opening (ook afhankelijk van de lengte van de latei) aan elke kant 10 tot 15 cm breder dan het raam later zal zijn.

4. Bemuren tot de gewenste afmetingen

Nu bemuur je weer aan de zijkant naar beneden tot de werkelijke grootte van de eigenlijke raamnis minus de benodigde pleisterdikte en afdichting om een ​​rechte, verticale afwerking te krijgen. Op de borstwering bemuur je ook een horizontale rij stenen over de gehele breedte totdat de gewenste afmetingen zijn bereikt.

5. Plaats en installeer het raam

Nu kun je het raam plaatsen, repareren en tenslotte pleisteren (indien nodig).

6. Alternatieve aanpak

Als je groen licht krijgt van de bouwkundig ingenieur, vooral als het gaat om zeer grote, brede ramen, dan kun je de doorbraak maken naar de volledige lengte van de lateien en vervolgens het metselwerk opbouwen dat later de lateien zal ondersteunen.

Meer
Lees meer...