Hoeveel verdienen scheidsrechters op het WK voetbal?

Naast de spelers, coaches en fans zijn ook de scheidsrechters cruciaal op het wereldkampioenschap voetbal. Hun beslissing kan bepalend zijn in een wedstrijd en de druk is dan ook heel groot. Maar hoeveel verdienen die scheidsrechters en grensrechters eigenlijk op het WK in Rusland?

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

De 32 landen die zich wisten te plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland zullen in totaal 64 wedstrijden hebben gespeeld. Om al die matchen in goede banen te leiden heeft de FIFA in totaal 110 officials geselecteerd: 35 scheidsrechters, 62 grensrechters en 13 videoscheidsrechters.

Negen scheidsrechters per wedstrijd

Hoeveel wedstrijden iedere arbiter fluit of vlagt varieert en hangt in principe af van hun ervaring en hoe goed ze hun vorige wedstrijden hebben gefloten op het toernooi. De FIFA kiest enkele dagen voor een wedstrijd altijd het team dat die match zal leiden.

Naast één scheidsrechter en twee grensrechters is er bij iedere wedstrijd ook altijd een vierde official en een reserve assistent. Daarnaast zijn er ook telkens vier videoscheidsrechters verantwoordelijk voor de Video Assistant Referee (VAR).

FIFA communiceert niet over loon scheidsrechters

Het WK voetbal is dus ook voor de officials een drukke periode, al doen ze dat uiteraard niet gratis. De FIFA communiceert officieel niet over het loon van de scheidsrechters, maar de website UOL esporte publiceerde enkele maanden geleden wel cijfers.

Eerst moet vermeld worden dat niet iedere scheidsrechter op het WK evenveel geld krijgt. De topscheidsrechters, met veel ervaring, uit grotere competities en met goede prestaties in het verleden, krijgen het meeste geld. Minder hoog aangeschreven scheidsrechters krijgen een minder hoog loon. De grensrechters en videoscheidsrechters verdienen nog minder.

Tot 72.500 euro voor het hele WK

De best betaalde scheidsrechters krijgen volgens de Braziliaanse website sowieso 70.000 dollar (bijna 60.000 euro) voor hun diensten op het WK in Rusland. Daarnaast krijgen ze ook nog eens 3.000 dollar (zo’n 2.500 euro) per gefloten wedstrijd. Als de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers, zoals verwacht wordt, zondag de finale mag fluiten, zal dat zijn vijfde wedstrijd op dit WK zijn. Zijn totale loon voor dit toernooi komt dan uit op 85.000 dollar (72.500 euro).

Volgens de website Total Sportek is dat vast loon van 70.000 dollar enkel weggelegd voor de 16 beste scheidsrechters, de 19 anderen zouden minder krijgen. Vreemd genoeg is de ondertussen beruchte Uruguayaan Andres Cunha, die toch de halve finale tussen Frankrijk en België mocht fluiten, niet bij die 16 zogenaamde toprefs.

Grensrechters verdienen veel minder

Het loon van de 62 grensrechters die op het WK aanwezig zijn, ligt nog een stuk lager. Zij zouden vast 25.000 dollar (iets meer dan 21.000 euro) krijgen voor het toernooi en per wedstrijd 2.000 dollar (1.700 euro) extra. Over hoeveel de vierde official of de videoscheidsrechters verdienen, schrijft UOL esporte niets.

In vergelijking met de wereldkampioenschappen van 2010 en 2014 hebben de scheidsrechters trouwens opslag gehad. Daar zouden de best betaalde arbiters in totaal 50.000 dollar (42.700 euro) hebben gekregen. Dat is 70 procent minder dan het bedrag waarmee Björn Kuipers dit jaar naar huis lijkt te gaan.

Toch gaat het nog altijd maar om een relatief laag bedrag, zeker als je weet dat de FIFA naar schatting meer dan 5 miljard euro winst zal maken tijdens het WK in Rusland.

En in de Belgische Jupiler Pro League?

Wie de lonen van de scheidsrechters op het wereldkampioenschap vergelijkt met wat de Belgische scheidsrechters verdienen in de Jupiler Pro League, ziet een gigantisch verschil.

Tot één jaar geleden was het fluiten voor geen enkele Belgische scheidsrechters zijn beroep. Op 1 juli 2017 kregen acht scheidsrechters eindelijk het statuut van semi-prof. Dat aantal semi-profs zal tegen 2019 uitgebreid worden naar twaalf arbiters. Zo’n statuut wil zeggen dat de scheidsrechters 19 uren per week moeten trainen en daarnaast wedstrijden moeten leiden.

Het vaste loon van die semi-profs is 2.800 euro bruto per maand. Daarbovenop krijgen ze 1.900 euro bruto per wedstrijd die ze fluiten. De niet-professionele scheidsrechters in de Jupiler Pro League hebben geen vast loon. Zij krijgen enkel per wedstrijd een vergoeding die lager ligt dan die 1.900 euro van de semi-profs.

Zo bereidden de scheidsrechters zich voor op het WK 2018

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Meer
Lees meer...