Partners van hetzelfde geslacht mogen nu in Griekenland trouwen en adopteren

Griekenland is het eerste orthodox-christelijke en zuidoostelijk land in Europa dat het homohuwelijk legaliseert. In de stemming van het parlement namen 245 van de 300 leden deel, waarvan 176 voor stemden. Volgens opiniepeilingen bij het volk is een kleine meerderheid voorstander van de nieuwe wet.

De nieuwe wet kreeg veel verzet vanuit verschillende hoeken, maar de grootste tegenstander is en blijft de Orthodoxe Kerk. Daarom organiseerde ze op zondag een protest waar over 4.000 mensen aan mee deden. De Kerk zegt dat de nieuwe wet de traditionele waarden van het ouderschap onder druk zet. Er was niet alleen tegenstand van de Kerk, maar ook van linkse en rechtse partijen. Daarnaast zorgde het ook voor verdeeldheid binnen de premier, Kyriakos Mitsotakis, zijn partij waardoor hij op de steun van vier linkse en centrumlinkse partijen van de oppositie moest leunen.

Adopteren

In de nieuwe wet staat er ook meer over het ouderschap van homokoppels. Als één van de partners de biologische ouder is dan wordt die ook zo erkend, maar nu kan ook de partner die erkenning krijgen door het kind te adopteren. LGBTQ-belangengroepen willen dat de overheid de regels aanpast zodat beide partners automatisch erkend worden als ouders van de kinderen in het gezin. Homokoppels hebben wel nog niet het recht om een kind te krijgen via een draagmoeder, alleen vrouwen die zelf geen kinderen kunnen krijgen mogen hier beroep op doen. De belangengroepen willen ook hier verandering in zodat homokoppels automatisch als ouders worden gezien van draagmoederkinderen.

Beleid

De partij van de premier is zowel liberaal als conservatief. De laatste tijd focuste hij zich op het hardere conservatieve beleid, daarom voert hij nu een progressieve wet in om zijn kiezers tevreden te houden. Hij wil aan het buitenland tonen dat Griekenland modern en democratisch is. Mitsotakis kan nu ook het politiek kapitaal spenderen aan gevoelige kwesties aangezien de oppositie in een crisis verkeerd. De nieuwe wet gaat pas van kracht wanneer het in het staatsblad is gepubliceerd.

Het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is nu legaal in 37 landen. Nederland was in 2001 het eerste land dat het homohuwelijk goedkeurde, waarna België twee jaar later als twee volgde. Ook heel wat andere landen, zoals Oekraïne, overwegen om het homohuwelijk legaal te maken.

Meer
Lees meer...