Meerderheid Zwitsers stemt voor legalisering homohuwelijk

Op zondag 26 september vond er in Zwitserland een referendum plaats waar bijna tweederde meerderheid van de Zwitsers voor de legalisatie van een holebihuwelijk stemde. Hiermee is Zwitserland een van de laatste landen in West-Europa dat een burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht legaliseert.

Volgens de resultaten van de Zwitserse federale kanselarij stemde 64,1% van de kiezers voor het homohuwelijk in het landelijke referendum, dat werd gehouden volgens het Zwitserse systeem van directe democratie. In ons land is een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht echter al vanaf 2003 toegestaan.

Nieuwe wet

De gewijzigde wet zal het voor Zwitserse koppels van hetzelfde geslacht mogelijk maken om te trouwen, maar ook om kinderen te adopteren. Getrouwde lesbische koppels zullen ook kinderen mogen krijgen via spermadonatie, wat momenteel alleen legaal is voor getrouwde heteroseksuele koppels.

Voor buitenlanders die in het huwelijksbootje stapten of zullen treden met een Zwitser zal het nu ook gemakkelijker worden om het Zwitsers staatsburgerschap te verkrijgen.

Voor en tegen

“We zijn erg blij en opgelucht”, zei Antonia Hauswirth van het nationale comité Huwelijk voor Allen tegen CNN.

Amnesty International zei in een verklaring dat de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht een “mijlpaal voor gelijkheid” is.

Monika Rueegger van de Zwitserse rechts-populistische Volkspartij (SVP) daarentegen, deelde haar grote teleurstelling mee. “Dit ging niet over liefde en gevoelens, maar het ging over het welzijn van kinderen. Kinderen en vaders zijn hier de verliezers”, vertelde ze aan Reuters.

Karin Keller-Sutter, de Zwitserse minister van Justitie, vertelde op een persconferentie dat de nieuwe regels waarschijnlijk op 1 juli 2022 van kracht zullen zijn.

Meer
Lees meer...