Oekraïne overweegt legalisering homohuwelijk

Interessant en belangrijk nieuws vanuit Oekraïne. Een online petitie die pleit voor de legalisering van het homohuwelijk verzamelde namelijk genoeg handtekeningen om voorgelegd te worden aan de president. Dat meldt de BBC. Dat wil dus zeggen dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tien dagen de tijd heeft om op de vraag te antwoorden.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky krijgt weldra een nieuw wetsvoorstel voorgelegd. Daarin pleitten meer dan 28.000 Oekraïners voor de legalisering van het homohuwelijk. Elke petitie in Oekraïne die meer dan 25.000 handtekeningen verzamelt, wordt namelijk automatisch door de president in overweging genomen. Dit geeft echter geen garantie dat de wet ook effectief zal worden aangepast. Het is momenteel niet duidelijk hoe Zelensky hierop zal reageren.

Homohuwelijken Oekraïne

Homoseksualiteit is niet illegaal in Oekraïne. Homohuwelijken en relaties met mensen van hetzelfde geslacht worden daar echter niet erkend. Dat zorgde bij leden van de LGBTQ+-gemeenschap vooral voor problemen wanneer ze zich wilden aanmelden om te vechten in het Oekraïense leger, in de oorlog tegen Rusland. Zo stelt de huidige Oekraïense wet bijvoorbeeld dat als iemand die een homoseksuele relatie heeft, sterft zijn/haar/hun partner het lichaam niet mag ophalen noch begraven. Daarom luidt de petitie ook: “In deze tijden kan elke dag de laatste zijn”.

Een LGBTQ+-organisatie heeft de petitie omschreven als een “belangrijk moment” voor leden van de LGBTQ+-gemeenschap. “Het is belangrijk dat leden van de LGBTQ+-gemeenschap het recht hebben om hun overleden partner te zien en om hun lichaam uit het mortuarium te halen. Maar ze moeten ook een compensatie kunnen vragen indien nodig”, vertelde Oksana Solonska, communicatiemanager bij Kyiv Pride, aan de BBC. “Alle getrouwde stellen hebben deze rechten. Daarom hopen we echt dat het homohuwelijk gelegaliseerd zal worden, zodat alle mensen voor elkaar kunnen zorgen”, voegde ze eraan toe.

Pride

Want hoewel er veel moeite wordt gedaan om holebi’s in Oekraïne te beschermen, zoals de invoering van de antidiscriminatiewet in 2015, krijgt de LGBTQ+-gemeenschap daar nog vaak te kampen met homofobie, intolerantie en geweld. In 2013 werd de eerste officiële Pride-mars van het land gehouden in Kiev, ondanks vele protesten. Het was ook de bedoeling dat er dit jaar een Pride-parade ging plaatsvinden. Die werd echter afgelast vanwege de oorlog. Hierdoor mochten alle deelnemers uit Oekraïne dit jaar wel deelnemen aan de Pride in Warschau, Polen.

Ondanks alle risico’s is de populariteit van de Pride-mars in Oekraïne toch toegenomen. Vorig jaar namen er meer dan 7.000 mensen deel aan de parade in Kiev. Volgens een recente opiniepeiling van het Internationale Instituut voor Sociologie in Kiev is het aantal mensen dat een “negatieve kijk” heeft op de LGBTQ+-gemeenschap de voorbije zes jaar bijna gehalveerd. De 60,4 procent van toen is nu zo’n 38,2 procent geworden. Ongeveer 12 procent heeft tegenwoordig een positieve kijk, een stijging ten opzichte van de 3 procent een aantal jaar geleden. Zo’n 44 procent zegt onpartijdig te zijn.

Meer
Lees meer...