België is derde meest LGBTQ+-vriendelijke land van Europa

Afgelopen maand was een trotste viering van de LGBTQ+-gemeenschap. Tijdens Pride-maand, die elk jaar gevierd wordt in juni, wordt er speciale aandacht besteed aan de emancipatie en acceptatie van holebi’s, transgenders en andere mensen van de LGBTQ+-gemeenschap. Maar welke Europese landen zijn nu de meest LGBTQ+-vriendelijke landen? UpCounsel ging op onderzoek uit.

Afgelopen juni vierde de hele wereld het belang van vrijheid van seksualiteit en genderexpressie. Toch biedt lang niet elk land dezelfde vrijheden aan leden van de LGBTQ+-gemeenschap. Want het ene land is al holebivriendelijker dan een ander. Daarom deed UpCounsel recent een onderzoek naar 49 Europese landen om uiteindelijk te bepalen in welk land de rechten voor leden van de LGBTQ+-gemeenschap het gunstigste zijn.

Dat deden ze op basis van gegevens vanop de indexwebsite Rainbow Europe van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA). ILGA analyseert de hoeveelheid wetgeving, hervormingen en resultaten dat elk Europees land heeft geboekt voor leden van de LGBTQ+-gemeenschap aan de hand van zeven criteria. Daaronder valt bijvoorbeeld wettelijke geslachtserkenning en bescherming tegen haatmisdrijven en haatspraak. 

Beste landen

Uit het onderzoek bleek dat Malta het Europees land is dat de beste kansen biedt aan leden van de LGBTQ+-gemeenschap. Op het kleine eiland zijn de afgelopen tien jaar namelijk tal van progressieve hervormingen doorgevoerd. Die kwamen er vooral nadat Marie Louise Coleiro Preca in 2014 president werd. Het progressieve Denemarken komt op de tweede plaats terecht. Ons land volgt op een mooie derde plaats.

Opmerkelijk is dat naast Denemarken nog twee andere Scandinavische landen in de top 10 staan. Dat zijn namelijk Noorwegen en Zweden, beide op plaats vier. Ook op de vierde positie is het klein landje Luxemburg. Daarna volgen Frankrijk, Montenegro, Portugal en Spanje. Een opvallende afwezige in die top 10 is het Verenigd Koninkrijk. Zij komen namelijk pas op de 14de plaats terecht. Dat is een serieuze en verontrustende daling ten opzichte van 2015, toen het VK nog op de eerste plaats stond.

Slechtste landen

Daarnaast onthulde het onderzoek ook de landen die weinig tot geen rechten en kansen bieden voor de LGBTQ+-gemeenschap. Op nummer één staat Azerbeidzjan, gevolgd door Turkije. Dat zijn de landen waar je onder andere als holebi best niet gaat wonen of werken. Erna komen Armenië, Rusland en Wit-Rusland.

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is het feit dat Malta de eerste plaats scoorde op zes van de zeven criteria. Enkel voor gelijkheid en non-discriminatie moest Malta haar nummer 1 plek afstaan aan Montenegro. Daarnaast is het ook opmerkelijk dat de meeste Europese landen (36 van de 49) een perfecte score hadden voor ruimte in de samenleving voor leden van de LGBTQ+-gemeenschap. Slechts één land kreeg een score van nul voor dit criterium: Rusland.

Meer
Lees meer...