HYBE gaat niet in op eis NewJeans om Min Hee-jin opnieuw aan te stellen als CEO

Enkele weken geleden deelden de vijf leden van de K-popgroep een video waarin ze eisten dat hun voormalige CEO Min Hee-jin haar oude functie terugkreeg. Zij werd in augustus van deze job gehaald nadat ze op onwettige manier probeerde om het agentschap ADOR los te maken van het label HYBE. NewJeans gaf HYBE een deadline van 25 september. Op die dag deed HYBE een nieuw voorstel aan Min Hee-jin, maar ze weigerde opnieuw te tekenen.

De heisa rond HYBE en de voormalige CEO van ADOR, Min Hee-jin, is nog niet voorbij. Deze week viel de deadline die de leden van NewJeans gegeven hadden aan HYBE. Zij eisten dat Min voor 25 september opnieuw aangesteld zou worden als CEO van ADOR. Maar HYBE ging niet in op die eis. Het deed wel een nieuw voorstel aan Min, maar dat was voor haar opnieuw onvoldoende.

HYBE vs. Min Hee-jin

In april 2024 barstte de bom bij HYBE, het Zuid-Koreaanse label waaronder onder andere de agentschappen van K-popgroepen BTS (BIGHIT MUSIC), SEVENTEEN (Pledis Entertainment) en LE SSERAFIM (Source Music) te vinden zijn. HYBE startte een onderzoek naar Min Hee-jin, de toenmalige CEO van ADOR, nadat ze probeerde om het agentschap los te koppelen van HYBE. Ze deed dit achter de rug van het label en ging daarbij naar verluidt niet al te koosjer te werk.

HYBE bezit 80 procent van de aandelen in het agentschap ADOR. De overige 20 procent zijn in de handen van Min Hee-jin en de andere leidinggevenden van ADOR. Maar volgens HYBE probeerde Min begin dit jaar haar aandeel te vergroten. Ze zou daarbij bedrijfsinformatie en persoonlijke gegevens van artiesten van HYBE doorgespeeld hebben als een manier om het label onder druk te zetten.

In augustus werd Min Hee-jin vervangen als CEO. Kim Ju-young, het voormalige hoofd human resources van HYBE, nam de leiding van haar over. Min Hee-jin zou wel nog steeds actief blijven bij ADOR, maar dan enkel als intern directeur en producer. Maar Min weigerde om haar nieuwe contract te ondertekenen omdat het volgens haar “onredelijk” was.

NewJeans

Op 11 september mengden de leden van NewJeans zich dan in de discussie. Zij maakten een nieuw account op YouTube, waarop ze een livestream startten. In die stream richtten ze zich tot HYBE. Ze eisten dat Min opnieuw aangesteld werd als CEO, omdat ze naar eigen zeggen niet kunnen verder werken zonder haar aan het hoofd van zowel productie als management. Op het einde van de video gaven ze ook de deadline van 25 september.

Op die dag stond een meeting gepland, waarop Min een nieuw voorstel kreeg van HYBE. Ze zou daarbij voor de komende vijf jaar verantwoordelijk zijn voor de productie van NewJeans. Dat is drie jaar langer dan in het oorspronkelijke voorstel en is even lang als het contract van de leden van NewJeans. Maar Min hield ook nu vol dat het gaat om een “onredelijk” voorstel. Waardoor ze dus opnieuw weigerde om te tekenen. “Hoewel er sprake was van een verlenging van de periode van het contract, was er geen oprecht voorstel om de verschillende toxische clausules, zoals de eenzijdige beëindigingsrechten, uit het contract te halen. De term ‘compromisvoorstel’ was niets anders dan een woordspeling”, liet Min weten via haar advocaat.

In hetzelfde statement beweerde Min ook dat HYBE onjuiste verkoopcijfers verspreidde over NewJeans, iets wat HYBE al meteen kon weerleggen met bewijsmateriaal. “Een reporter beweerde dat NewJeans meer dan 1,02 miljoen albums verkocht in Japan. Maar op dat moment ging het om zo’n 50.000 albums in Japan en meer dan 900.000 in Korea. We vroegen een rechtzetting omdat er toen foutieve informatie verspreid werd”, liet het label weten.

Wil je op de hoogte blijven van alles over K-pop? Schrijf je dan in op onze gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Meer
Lees meer...