Het rommelt bij HYBE: Waarom het label de CEO van dochterbedrijf ADOR wil ontslaan

Er is heel wat te doen rond het Zuid-Koreaanse label HYBE. HYBE is het moederbedrijf van entertainmentbedrijven, zoals BIGHIT MUSIC (het agentschap van BTS en TXT), Pledis Entertainment (het agentschap van SEVENTEEN) en ADOR (het agentschap van NewJeans). Maar nu zijn er problemen opgedoken tussen het bestuur van HYBE en Min Hee-jin, de CEO van ADOR.

HYBE, het overkoepelende label van de agentschappen van onder andere BTS en LE SSERAFIM, dropte vanmorgen een bommetje in de Zuid-Koreaanse entertainmentindustrie. Het label is namelijk een onderzoek gestart naar Min Hee-jin, de CEO van het dochteragentschap ADOR, dat voorlopig enkel de meidengroep NewJeans beheert. Zij zou de afgelopen maanden geprobeerd hebben om haar agentschap los te koppelen van HYBE en daarbij zou ze niet al te koosjer te werk zijn gegaan.

Min Hee-jin

Min Hee-jin begon haar carrière bij het Zuid-Koreaanse agentschap SM Entertainment, waar ze werkte voor groepen als Red Velvet, Girls’ Generation, SHINee en EXO. In 2019 ging ze aan de slag voor HYBE, een van de grote concurrenten van SM Entertainment.

In 2021 werd ADOR opgericht als het eerste onafhankelijke agentschap dat opgezet werd onder HYBE. Onder het label werd in 2022 de meidengroep NewJeans gelanceerd. NewJeans werd al snel een groot succes en kon met een verfrissende sound snel veel fans voor zich winnen. Kenners schreven een deel van dat succes toe aan de ervaring van Min Hee-jin.

In minder dan twee jaar tijd is NewJeans uitgegroeid tot een van de paradepaardjes van HYBE en haalt de groep heel wat geld binnen. Het vijftal doet dat niet enkel via de verkoop van cd’s, maar ook door middel van brand deals. Zo werkte NewJeans al samen met merken als Coca-Cola en Levi’s en maakten ze het officiële nummer voor het wereldkampioenschap League of Legends.

Onderzoek

Vandaag kwam dan het nieuws uit dat HYBE een onderzoek gestart is naar Min Hee-jin. Op dit moment bezit HYBE 80 procent van de aandelen in ADOR. De overige 20 procent zijn in de handen van Min Hee-jin en de andere leidinggevenden van ADOR. Maar volgens HYBE probeerde Min de afgelopen maanden haar aandeel te vergroten.

Volgens verschillende Zuid-Koreaanse media viel het auditteam van HYBE op maandagmorgen binnen in de kantoren van ADOR, waarbij het op zoek ging naar documenten die deze vermoedens zouden bevestigen. Een woordvoerder van HYBE liet weten dat het bedrijf inderdaad een “onderzoek gestart was naar de leidinggevenden van ADOR omdat er vermoedens zijn dat ze probeerden om de controle over het dochterbedrijf over te nemen”.

Daarbij zijn er geruchten dat Min Hee-jin bedrijfsinformatie en persoonlijke gegevens van artiesten van HYBE zou doorspelen als een manier om het label onder druk te zetten.

Reactie Min Hee-jin

Kort nadat het nieuws over het onderzoek uitbrak, reageerde Min Hee-jin in een statement. Daarin verwees ze naar de nieuwe meidengroep van Belift Lab, een ander agentschap onder HYBE. Volgens haar zou het concept en algemeen thema van deze groep te sterk lijken op NewJeans en daar was ze niet over te spreken. “Het succes van NewJeans wordt zo ironisch genoeg ondermijnd door het overkoepelende label HYBE”, klinkt het. “ILLIT kopieert NewJeans in alle domeinen, gaande van de kapsels, de make-up, de outfits, de choreo, de fotoshoots, de video’s en de evenementen waaraan ze deelnemen. ILLIT wordt door velen gezien als een afkooksel van NewJeans met termen als ‘Min Hee-jin-stijl’, een ‘Min Hee-jin-type’ of ‘NewJeans tegenhanger’.”

Min legt de schuld hiervoor bij Bang Si-hyuk, de oprichter van BIGHIT MUSIC, waaruit – door het wereldwijde succes van BTS – HYBE kon ontstaan. “ADOR heeft al een officiële klacht ingediend voor de houding van HYBE tegenover NewJeans en de copycat-zaak van ILLIT. Maar zowel HYBE als Belift Lab weigeren te erkennen dat ze iets fout gedaan hebben.”

Later in het statement schrijft Min ook dat ze maandagochtend te horen kreeg dat ze geschorst werd van haar positie als CEO met als reden dat ze de “bedrijfswaarde van ADOR aanzienlijk zou kunnen schaden”. Zelf ontkent ze dat ze probeerde om het bedrijf volledig over te nemen.  

Meer
Lees meer...