Left Right
scrollTop top

IJsland: alles wat je moet weten over de sympathiekste ploeg op het WK


IJsland: alles wat je moet weten over de sympathiekste ploeg op het WK

Bij een rondvraag onder voetbalsupporters in de landen die zich niet konden kwalificeren, bleek dat IJsland de meeste sympathie wegdraagt van alle ploegen die straks aantreden in Rusland.  Maar wat gaat IJsland in Rusland doen? Heeft het een kans?

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Fans over de hele wereld zijn gefascineerd door de onverwachte komst van IJsland op het wereldtoneel van het voetbal. Ondanks het succes van het team op Euro 2016 zijn (de meeste) experts nog steeds, nu ja, verbijsterd door de aanwezigheid van de ploeg op het WK. Bij wie “iets van voetbal kent” staat IJsland als kansloos, ook al omdat het in z’n eerste wedstrijd meteen Lionel Messi en Argentinië tegenkomt en met Nigeria en Kroatië twee andere harde noten zou moeten kraken.

IJsland heeft nochtans een veel moeilijker parcours moeten afleggen om zich te plaatsen dan pakweg de Rode Duivels. Het eindigde eerste in een groep met Kroatië, Oekraïne, Finland, Turkije en Kosovo (hoe ze dat deden, kan je hier lezen).

4-5-1

En hoewel dit het eerste wereldkampioenschap is voor IJsland, heeft het team veel ervaring op het gebied van jaren en internationale overwinningen. De kleinste natie die ooit een WK haalde, vond z’n vorm op een verbluffende manier kort nadat Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrímsson de leiding namen aan het einde van 2011. Het huidige team is grotendeels gebaseerd op dezelfde groep spelers, in dezelfde formatie en met dezelfde strategie als dat van het EK in 2016.

We kregen toen een ploeg te zien waarvan de spelers bij momenten half mens-half gletsjer leken te zijn. Ruig, georganiseerd, gepassioneerd en fysiek, vol overgave en vastberadenheid.

De ambitie van coach Hallgrímsson – die in het dagelijkse leven een tandarts is – is de groepsfase overleven. Want: “Als we kwalificeren in een groep met Argentinië, Kroatië en Nigeria, hoeven we geen enkele tegenstander te vrezen”.

Terwijl zijn voorganger Lagerbäck – met wie hij eigenlijk toen al een duo vormde en die na Euro 2016 ermee ophield – vasthield aan een 4-4-2-formatie, heeft Hallgrímsson geëxperimenteerd met een 4-5-1 tegen sterkere ploegen.

Het moet de kapitein, Aron Gunnarsson, meer hulp in de verdediging geven met de rustige en zelfverzekerde passer Emil Hallfredsson naast hem. En het geeft de scherpschietende Gylfi Sigurdsson een vrijere rol.

Getty Images

Hallgrímsson

Gunnarsson en Sigurdsson, misschien wel de belangrijkste spelers van het team, zijn al jarenlang het perfecte middenveldpaar aan het smeden, maar ze hebben allebei geworsteld met blessures in de aanloop naar het WK. Als één van die twee uitvalt, is dat een ferme slag voor IJsland, hoewel, ook Hallfredsson en Birkir Bjarnason hebben al laten zien dat ze meer dan bekwame invallers voor Gunnarsson en Sigurdsson zijn.

Als ze van blessures gespaard blijven, spelen Bjarnason en Jóhann Berg Gudmundsson op de vleugels. Gudmundsson is altijd een dreiging met zijn linkervoet, Bjarnason heeft oog voor doel en beide zijn verdedigend zeer gedisciplineerd. Dat geldt voor het hele team, zelfs de belangrijkste spitsen: Jón Dadi Bödvarsson, die nooit stopt met lopen, en Alfred Finnbogason uit Augsburg, die een van de beste doelpuntenmakers van de Bundesliga is ondertussen maar ook nog een jaartje in de Belgische competitie speelde met Lokeren.

IJsland zal defensief spelen op het WK, maar zal proberen tegenstanders te straffen met tegenaanvallen en groot gevaar uit stilstaande fases, zoals de notoir lange inworp van Gunnarsson. Coach Hallgrímsson wil in de eerste plaats “het best georganiseerde en meest gedisciplineerde team” en rekent pas in tweede instantie op de “individuele kwaliteiten in een gouden generatie middenvelders en spitsen die op dit tornooi hun hoogtepunt moeten bereiken”.

De “Viking-klap”

Het is ook uitkijken naar een andere “figuur”: film- en docuregisseur Hannes Thor Halldórsson. Hij was de afgelopen zes jaar eerste doelman van IJsland. In de negen wedstrijden die hij keepte in de kwalificatie werd hij slechts vijf keer gepasseerd. “Wild Claws” (zijn bijnaam) heeft bovendien zijn twee beste vrienden, de centrale verdedigers en beste vrienden Kári Árnason en Ragnar Sigurdsson, voor zich staan. Eén van die twee is perfect inwisselbaar voor Sverrir Ingi Ingason ondertussen, die we dit WK een basisplaats zien claimen.

Hördur Magnússon, 25 jaar oud, is de lange maar technische linksback en de jongste speler in de basisopstelling. De snelle Birkir Már Saevarsson is de eerste keuze van rechtsachter.

De IJslandse ploeg heeft één absolute vedette, Gylfi “The Viking Virtuoso” Sigurðsson en één speler die iedereen ondertussen wel kent: Aron “The Annihilator” Gunnarsson. Gunnarsson was het gezicht van het IJslandse nationale voetbalteam op het EK in 2016. Een hardnekkige, altijd toegewijde middenvelder met een end-to-end-stijl. Ondanks het feit dat hij slechts twee doelpunten heeft gescoord op internationaal niveau, is hij een totemachtige middenveldaanwezigheid die het team met grenzeloze grimmigheid en vastberadenheid naar voren drijft. Aron is ook de speler die de ploeg leidt in de beroemde “Viking-klap“, het overwinningsritueel van de IJslanders. Hij is ook de speler die een plaats in de harten van voetbalfans wereldwijd veroverde toen Cristiano Ronaldo, die hij effectief had geneutraliseerd in de wedstrijd tegen Portugal, weigerde om truitjes met hem te wisselen na afloop.

Underdog

Maar Gylfi “The Viking Virtuoso” Sigurðsson is de absolute topvedette van IJsland. Op jeugdniveau speelde Gylfi voor FH en Breiðablik in IJsland om daarna naar Reading in Engeland te trekken. Tijdens een korte periode in Duitsland scoorde hij negen keer in 29 Bundesliga-optredens in zijn debuutseizoen. Nadat hij in 2011 naar de Premier League in Swansea City verhuisde, werd hij een van de meest statistisch creatieve middenveldmasters in Europa. Bij zijn nieuwe club Everton – die maar liefst 45 miljoen pond, meer dan 51 miljoen euro, betaalde voor zijn diensten – scoorde Gylfi zes keer het afgelopen seizoen.

In de wereldbeker zal Gylfi al meteen de schoonheid van de IJslandse gletsjers en lavavelden moeten kanaliseren om Messi’s hoop op carrière-bekronende glorie te verpletteren.

Jóhann Berg Gudmundsson tippen we als de verrassing bij IJsland. Hij is de afgelopen jaren steeds waardevoller geworden voor IJsland en zijn linkervoet zal waarschijnlijk hoofden doen draaien in Rusland. Hij heeft een geweldig seizoen met Burnley achter de rug, en zorgde er voor een groot stuk voor dat die club een plek in de Europa League veroverde. Iedereen verwacht dat Gylfi Sigurdsson het aanvallende spel van IJsland zal leiden, maar Gudmundsson kan die rol beslist overnemen en heeft met zijn snelheid, techniek, schieten en passen, samen met goed defensief bewustzijn het hele pakket daarvoor op zak.

Omdat ze Kroatië al gepakt hebben en Nigeria niet echt top lijkt te zijn, is doorgaan naar de tweede ronde best wel realistisch voor IJsland. Maar er is geen ruimte voor fouten. Het nadeel van het hebben van een team dat al zo lang samen speelt, die elkaar van binnen en van buiten kennen, is dat er immens veel afhangt van het feit dat de hele kern fit en klaar is.

Voorlopig is IJsland echter in de perceptie nog een underdog. En iedereen houdt van een underdog.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  696.642
 • Aantal
  doden
  20.879