Mensen die in een stad wonen hebben sneller last van hun longen. Die stelling horen we wel vaker. Amerikaans onderzoek toont aan dat niet alleen onze longen in gevaar zijn, maar ook de rest van ons lichaam is niet veilig voor de vele uitlaatgassen.
In een stad wonen is slechter voor je gezondheid dan een huis op het platteland. Dat horen we wel vaker, maar is het ook echt zo? Een recente Amerikaanse studie toont aan dat de luchtvervuiling in een stad vergeleken kan worden met het roken van een pak sigaretten per dag voor 29 jaar lang. De invloed op onze luchtwegen is dus enorm, maar voor de rest van ons lichaam kunnen we ook beter opletten.
Miljarden ozondeeltjes
Een nieuwe Amerikaanse studie onderzocht het aantal ozon dat aanwezig is op de begane grond. Aan de studie deden 7.000 mensen mee die in verschillende steden wonen doorheen de Verenigde Staten. In het algemeen vonden de onderzoekers dat stadsbewoners blootgesteld worden 10 tot 25 miljard ozondeeltjes.
De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) vindt de stedelijke vervuiling een publiek gezondheidsprobleem. Dat doet de organisatie omdat 91 procent van de bevolking in een gebied woont waar de aanbevolen waarden overschreden worden. Momenteel woont 55 procent van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. De Verenigde Naties schatten dat aantal op 68 procent tegen 2050. Daarom wordt stedelijke vervuiling dus een steeds grotere zorg.
Fysieke gezondheid
Luchtvervuiling kan ook gelinkt worden aan obesitas. Hoe dat precies werkt moet nog verder bekeken worden. Toch zijn onderzoekers het er over eens dat luchtverontreiniging samenhangt met je metabolisme.
Verschillende researchers denken dat de aantasting van je metabolisme te maken heeft met de kleine deeltjes vervuiling die zorgen voor een longontsteking. Die deeltjes zorgen ook voor een stressreactie in het lichaam. Hormonen die daardoor vrij komen zorgen voor een verminderde werking van insuline waardoor onze bloedsuikerspiegel stijgt. Als we continu stress ervaren, kan dat negatieve effecten hebben op de manier hoe we suiker verwerken in ons systeem. En laat dat nu net een eerste trigger zijn voor obesitas.
Oplossing?
Maar hoe kunnen we de luchtvervuiling in de grote steden tegengaan? Dat kan makkelijk door een klein stukje groen toe te voegen aan een stad. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je humeur. Een stukje groen zorgt namelijk voor een betere mentale gezondheid.
Beijing installeerde een smogvrije toren die zeven meter hoog is. Het toestel zou de lucht kunnen zuiveren voor een oppervlakte zo groot als een voetbalveld. De vervuilde deeltjes worden door de toren opgezogen en opgevangen.