In Japan geven ze leegstaande huizen gratis weg

In Japan geven ze leegstaande huizen gratis weg

Was het altijd al je droom om in een spotgoedkoop huis te wonen? Dan moet je als de bliksem naar Japan verhuizen, want daar delen ze nu gratis verlaten woningen uit.

Geen zin om je hele leven lang een lening af te betalen? Dan moet je naar Japan verhuizen. Zo zet de Japanse regering een programma op poten om te verhinderen dat verlaten huizen er helemaal verkrotten.

(Wist je dat ramen noedels zijn eigenlijk helemaal niet Japans van oorsprong zijn?)

8 miljoen panden leeg

Uit een rapport van de Japanse regering uit 2013 kunnen we afleiden dat er destijds maar liefst 8 miljoen panden onbewoond waren in het land. Dat meldt de krant Japan Times. Ongeveer een vierde van die gebouwen zijn compleet verlaten en staan niet te koop of te huur.

Maar dat is nog niet alles. Zo staat in de Japanse hoofdstad Tokio, waar 70 procent van de inwoners in appartementen leeft, meer dan 10 procent van de huizen leeg. Dat is een veel hogere ratio dan in grootsteden zoals Londen, New York en Parijs.

(Deze Japanse professor heeft een levensechte robotkloon van zichzelf gemaakt.)

istock

Vergrijzing en uitstellende jeugd

De belangrijkste verklaring voor dit fenomeen is de vergrijzing in Japan. Veel jonge mensen zijn niet in staat om huizen te kopen en heel wat bejaarden verblijven in rusthuizen.

Bovendien doet de Japanse jeugd er een stuk langer over om families op te richten (als ze dat al doen). Weinig nood dus aan huizen.

Een ander probleem is dat huizen, waar iemand (zelf)moord gepleegd heeft of waar iemand alleen gestorven is, ongeluk brengen volgens het Japanse bijgeloof.

In sommige gevallen word je zelfs automatisch eigenaar van het pand als je er meer dan 20 jaar blijft wonen.

(Meer over de Japanse dolfijn- en walvisjacht lees je hier.)

istock

Gesponsorde artikelen